2024-ben már nem nő egyformán 20 százalékkal a pedagógusuk bére

A tanügyi szakszervezetek tájékoztatása szerint a kormányfővel és az illetékes miniszterekkel folytatott csütörtöki megbeszéléseken megállapodtak, hogy 2024-ben az oktatásban átlagosan 20 százalékkal fognak nőni a bérek, és erről külön sürgősségi rendeletet adnak ki.
Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint egyeztetniük kellett a kormánnyal, mivel a közvitára bocsátott „salátatörvény" tervezete nem tért ki az oktatásban vezető funkciókat betöltők bérezésére. Szerepeltek benne a pedagógusok, az oktatási kisegítő személyzet, a kisegítő személyzet, de a vezetői tisztségek nem, és ezt korrigálni kellett - magyarázta Nistor, hozzátéve, hogy ez a probléma nagyon gyorsan meg fog oldódni.

Jövőre már nem egységesen nő a pedagógusok fizetése Fotó: Pexels

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Simion Hăncescu elmondta, az oktatási béremelésekre a kormány külön sürgősségi rendeletet ad ki. Azt is elmondta, hogy már 2024 január elsejétől nőni fognak a bérek, de még nem lehet tudni, hogy hány százalékkal. Anton Hadăr, az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a felsőoktatásban is emelkedni fognak jövőre a fizetések, január elsejétől 13, június elsejétől 7 százalékkal, átlagban számolva, mert nem mindenkinek nő egyforma arányban.

Az Agerpres által idézett érdekvédelmi képviselők szerint az oktatási és a nem oktatási kisegítő személyzetnek is átlagban 20 százalékkal nő a bére jövő évben. Az idén nyáron alkalmazott béremelés miatt 2024-ben már nem nő egyformán 20 százalékkal a fizetés a különböző kategóriák esetében - magyarázták még a szakszervezeti vezetők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?