Az Alkotmánybíróságot támadja Crin Antonescu

A Traian Băsescu államfő és Victor Ponta miniszterelnök között tavaly kötött politikai megállapodásnak az a következménye, hogy az államfő az ellenőrzése alatt tartott intézmények segítségével mindennap szabotálja a kormány és a parlamenti többség munkáját – vélekedett csütörtök este Crin Antonescu. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint emiatt az állam vezetése szétesett.

Antonescu arról beszélt, hogy az alaptörvény tervezett módosítását az Alkotmánybíróság döntése miatt egyelőre halasztani kell. Megalapozatlannak tartja a taláros testület azon döntését, mely szerint a referendumtörvényt csak egy évvel elfogadását követően lehet alkalmazni.

A pártelnök hangsúlyozta, szerinte az alkotmánybírák Traian Băsescu rendelkezéseit követik. Azt mondta: taláros testület tagjai máig nem tudtak összeülni annak érdekében, hogy megtárgyalják az államfő alkotmányossági kifogásait a referendum érvényességi küszöbe kapcsán.

Antonescu úgy látja: az Alkotmánybíróság a tavaly meghamisította a népszavazás eredményét, amikor az elnökválasztás érvényességi küszöbét alkalmazta a referendumtörvény előírásai helyett.

A liberális pártelnök a Szociál Liberális-Szövetségen (USL) belüli együttműködés kapcsán csalódottságának adott hangot, azonban állítása szerint az USL továbbra is életképes. Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta: nem áll szándékában, de ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) a korábbi egyezségüket felrúgva saját jelöltet indít az elnökválasztásokon, maga is készen áll részt venni a megméretkezésen a PNL színeiben.

Traian Băsescu szeptemberben támadta meg az Alkotmánybíróságon a referendumtörvényt, miután a parlament az eddigi 50-ről 30 százalékra csökkentette le a népszavazások érvényességi küszöbét. Egy alkotmánybírósági döntés értelmében azonban a törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után egy évvel alkalmazható. Ha azonban a jogszabály nem jelenik meg a közlönyben idén december elejéig, akkor nem lép érvénybe a 2014-es államfőválasztás első fordulója előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?