Jövőre sem lesz referendum az alkotmány módosításáról?

Nem lehet már a jövő évi elnökválasztás első fordulójával egy időben népszavazást tartani az alkotmánymódosításról, sőt az is megtörténhet, hogy a referendum 2015-re tolódik. Ennek oka, hogy Traian Băsescu államfő szombaton megtámadta az Alkotmánybíróságon a referendumtörvényt.

A parlament az eddigi 50-ről 30 százalékra csökkentette le a népszavazások érvényességi küszöbét. Egy alkotmánybírósági döntés értelmében azonban a törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után egy évvel alkalmazható. Ha azonban a jogszabály nem jelenik meg a közlönyben idén december elejéig, akkor nem lép érvénybe a 2014-es államfőválasztás első fordulója előtt.

Ezt Valeriu Zgonea képviselőházi házelnök számolta ki szombat este, amikor az újságírók arra kérték, hogy kommentálja az államfő lépését. A kormánypárti politikus megállapította: Traian Băsescu azért fordult a taláros testülethez, mert egyetlen célja kitolni a törvény kihirdetésének időpontját. „Reménykedtünk, hogy ezt nem teszi meg, de sajnos visszaélt az alkotmányos jogaival” – jegyezte meg Zgonea.

A házelnök kalkulusai szerint még az is megtörténhet, hogy a referendumtörvény az elnökválasztás második fordulójára sem lép érvénybe. Úgy számolt: az alkotmánybíróság legkevesebb harminc napon belül, tehát október végén hozza meg döntését. Az előírások szerint a taláros testület álláspontját láttamoznia kell a parlamentnek is, ez újabb két hét tolódást jelent. A törvény ezután kerülhet az államfőhöz kihirdetésre, Traian Băsescu pedig legtöbb húsz napot „ülhet” a jogszabályon, s csak valamikor december 6-10. között írja alá.

„Az államfő így eléri a célkitűzését: megakadályozza, hogy a Szociál-Liberális Szövetség valóra tudja váltani az egyik legfontosabb ígéretét, az alkotmány módosítását” – fogalmazott Zgonea.

Traian Băsescu szombaton ugyanazzal az indoklással támadta meg a törvényt az Alkotmánybíróságon, amellyel korábban visszaküldte a parlamentbe felülvizsgálatra a jogszabályt: a 30 százalékos részvételi arány nem biztosít kellő reprezentativitást a népszavazás eldöntéséhez, szerinte az alkotmány szellemében a referendumok érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplő személyek több mint felének urnákhoz kell járulnia.  

A népszavazások érvényességi küszöbét leszállító jogszabályt május végén fogadta el a törvényhozás és küldte Traian Băsescuhoz kihirdetésre. Miután az államelnök visszaküldte megfontolásra és elutasították, az elnök kérelme a szenátus elé került, amely szeptember 3-án utasította el az elnök kérelmét és szavazta meg a jogszabályt. Egy hétre rá ugyanígy járt el a képviselőház is.

Kapcsolódók

Kimaradt?