Délután többet hazudunk, mint reggel

Amerikai kutatók megállapították, hogy a nap folyamán csökken az emberben az igazmondásra és becsületességre való törekvés, azaz reggel nagyobb valószínűséggel ad vissza valaki egy talált pénztárcát vagy válaszol őszintén főnöke kérdéseire, mint estefelé.

A viselkedés kutatásával foglalkozó amerikai szakemberek megvizsgálták, vajon miként változik napszaktól függően a becsületességre, őszinteségre és etikus magatartásra való törekvés. Minderre azért vállalkoztak, mert korábbi kutatásaik során feltűnt nekik, hogy a délelőtt folyamán végzett vizsgálatok alkalmával nagyobb önuralom jellemezte a résztvevőket, és ritkábban csaltak, hazudtak vagy loptak, mint délutánonként - idézi a Psychological Science szakfolyóiratban közzétett tanulmányt az Origo.

A választ kutatva két különböző vizsgálatra kértek fel egyetemista korú fiatalokat: az egyikben számítógépen különböző alakzatban elhelyezkedő pontokat mutattak a résztvevőknek, és azt kellett eldönteniük, hogy a monitor jobb vagy bal felén látható több pont. A válaszokért a fiatalok pénzjutalmat kaptak, de ennek alapja nem a helyes válasz adása volt, hanem az, hogy a képernyő bal vagy jobb felét választották: a jobb oldal tízszeres összeget fizetett, azaz anyagilag jobban megérte nekik csalni és akkor is a jobb térfélre voksolni, amikor egyértelműen a bal oldalon volt több pont.

Az eredményekből kiderült, hogy a résztvevők reggel 8 és déli 12 óra között sokkal kevesebbszer csaltak, mint a dél és este 6 óra közötti időszakban vizsgáltak. A kutatók szerint ez egyfajta reggeli őszinteségi rohamot feltételez, amely a nap folyamán fokozatosan lecseng.

Ugyanezt a megállapítást erősítette meg a másik feladat is, amelyben két-három meglévő betű alapján az „erkölcs” és az „etikus” szavakat kellett a résztvevőknek kitalálni. Az erkölcsi tudatosság ebben az esetben is délelőtt működött erősebben, míg délután inkább más, egyébként értelmes szavakra egészítették ki a résztvevők a szótöredékeket. Egy országos szintű, online válaszadók bevonásával végzett kutatás is ugyanezt az őszinteségi „napirendet” igazolta.

Nem meglepő módon a délelőtti effektus erőssége függött az erkölcsi normák megszegésére való hajlamtól: a szabályokat könnyedén átszegők esetében mind a délelőtti, mind a délutáni etikátlan viselkedésnek nagyobb volt a valószínűsége. Akiknél viszont kisebb volt az etikátlan viselkedésre való hajlam, azok délelőtt becsületesek voltak, de délután ők is könnyebben meginogtak.

A kutatók szerint eredményeik rávilágítanak arra, hogy a napszakok függvényében a jó emberek is hajlamosak megbotlani, etikátlanul viselkedni. Ennek tükrében az etikus viselkedést szem előtt tartó cégek és szervezetek vezetőinek mindenképpen érdemes lenne odafigyelni arra, hogy az etikai szempontból komoly kísértést jelentő megbeszéléseket vagy döntéshozatalokat mely napszakra időzítik.

Kimaradt?