Ponta: az Alkotmánybíróság az adócsalást támogatja

Az Alkotmánybíróság az adócsalást  támogatja azzal, hogy alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a csődtörvényt módosító sürgősségi kormányrendeletet – jelentette ki szerdán Victor Ponta.

A miniszterelnök a Cova-Cola ploiesti-i üzeme egy gyártósorának felavatását követően azt nyilatkozta: a taláros testület a kormánynak az adócsalás felszámolására tett erőfeszítéseit akadályozza, a keddi véleményezésével pedig adócsalásra buzdítja a vállalkozókat.Victor Ponta azt mondta: értékeli az adókat rendszeresen befizető vállalkozásokat, ugyanis ezekkel az összegekkel kárpótolják a már az Alkotmánybíróság által is támogatott adócsalás mértékét.

A miniszterelnök úgy vélekedett: a jelenlegi csődtörvény nem megfelelő, mert adóelkerülésre ösztönöz.

Az Alkotmánybíróság kedden az alaptörvénybe ütközőnek találta a csődtörvényt módosító sürgősségi kormányrendelet előírásait.

A testületet az ombudsman kérte fel véleményezésre, mivel szerinte az alaptörvénnyel ellentétesek a jogszabálynak azon előírása, amely szerint ideiglenesen elvesztik a sugárzási engedélyüket azok a rádió- és televízióadók, amelyek ellen csődeljárás folyik. A sürgősségi rendelet értelmében a sugárzási engedély felfüggesztése automatikusan történik, az ügy nem kerül az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) elé.

Az ombudsman kifogásolta, hogy a módosításokat visszamenőleges hatállyal alkalmaznák, így például a már most csődeljárás alatt lévő médiaintézmények nem tudhatták, hogy a jogszabály későbbi módosítása révén a fő tevékenységük kifejtése lehetetlenül el.   

Kapcsolódók

Kimaradt?