Lehurrogták a magyarul felszólaló marosvásárhelyi tanácsosokat

Haragra gerjedt csütörtökön Marosvásárhely kormánypárti alpolgármestere, mert a városi tanács ülésén – korábbi ígéretükhöz híven – magyarul szólaltak fel a magyar tanácsosok – számolt be a vasarhely.ro.

Miután Benedek István tanácsos magyar nyelven a 7-es számú Általános Iskola állapotára hívta fel a figyelmet, az ülésvezető USL-s alpolgármester, Ionela Ciotlăuș figyelmeztette a tanácsosokat, addig, amíg nincs tolmács, kötelesek először román nyelven felszólalni és csak azt követően magyarul vagy más nyelven.

Peti András alpolgármester figyelmen kívül hagyta alpolgármestertársa kijelentését. Hangsúlyozta: a törvény szavatolja az anyanyelvhasználatot. „A valós tisztelet azt jelenti, hogy mi elmondjuk magyarul, a polgármesteri hivatal technikát és fordítót biztosít. Ez egyelőre nincs meg, ezért elmondjuk mondandónkat magyarul, majd a tisztelet jegyében románul is összefoglaljuk” – fogalmazott Peti András. Emlékeztetett, volt idő, amikor Marosvásárhelyen, ha találkozott egy magyar és egy román ember, a magyar románul, a román pedig magyarul köszönt.

Soós Zoltán tanácsos a tisztelet jegyében előbb románul szólalt fel, Ionela Ciotlăuș azonban megtiltotta, hogy magyarul is összefoglalja modanivalóját. Az RMDSZ tanácsosa román nyelven elmondott beszédében egyébként azt hangsúlyozta, nem szeretne büszkeségi kérdést kreálni a nyelvi kérdésből, tiszteletből használt először a román nyelvet. Beszéde végére egyébként a polgármesteri hivatal egyik alkalmazottját felhatalmazták arra, hogy román nyelvre fordítsa a magyar tanácsosok felszólalását.

Peti András, a város RMDSZ-es alpolgármestere korábban az MTI-nek elmondta, már több mint négy éve kezdeményezte, hogy az önkormányzat vásároljon tolmácsgépet, és biztosítsa annak a műszaki feltételeit, hogy magyar képviselők anyanyelvükön szólalhassanak fel. Hozzátette, a mostani akcióval azt szerették volna szorgalmazni, hogy a többséghez tartozó kollégák is sajátítsák el és beszéljék a kisebbség nyelvét. „Ez biztosíthatja a tényleges tiszteletet egymás kultúrája iránt” – magyarázta az alpolgármeste

Kapcsolódók

Kimaradt?