Az anyanyelv használatára biztat az Itthon vagyunk társaság

Sajtótájékoztatón mutatkozott be hétfőn délután az Itthon vagyunk társaság. Létrehozója Lakó Péterfi Tünde, akit október elején büntettek meg Marosvásárhelyen egy zöldségpiacon, amiért kétnyelvű termékcédulákkal segítette az árusok munkáját, és erre nem kérvényezett előzetesen engedélyt.

A civil csoport három hete alakult meg, aktív tagjai: Lakó Péterfi Tünde, Kuti Márta, Derzsi Noémi, Dósa Klára, Szilágyi Zoltán, Varró István, Mátó Erzsébet, Botha Dániel, Vadadi Lóránd és Botha Ildikó. Egyelőre a Facebookon működő kezdeményezésről van szó, de a tagok elmondták, tervezik bejegyeztetni magukat egyesületként is.

Hétfő délelőtt kifizették az 1500 lejes bírság felét, amelyre a pénzt közel két hét alatt sikerült összegyűjteni – mondta Kuti Márta. Erdély egész területéről, Brassótól Temesvárig, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Székelyföldről mindenhonnan érkeztek az aprók, az 1,5 és 10 banisok, amelyek megszámlálásra szombat délután hirdettek kalákát a Deus Providebit Tanulmányi Házban.

Lakó elmondta, az egybegyűltek öt órán keresztül számolták, mérték a pénzt.  Összesen 1100 kilogramm banis gyűlt össze, ez pontosan 8420 lej. A büntetés felét, 750 lejt hétfőn délelőtt kifizettek a polgármesteri hivatal adóhivatalában, ezután következik a fellebbezés. A támogatók közül külön senkit nem akarnak kiemelni a civil csoport tagjai, mert mint mondták, valamennyien jó szívvel, a közös ügy érdekében adományoztak. Az elmúlt két hétben kávézókban, iskolákban, baráti társaságokban gyűjtöttek banisokat a kétnyelvű-ügyben, de a magyar politikai pártok részéről is elfogadták Lakóék az adományt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit kezdenek a megmaradt összeggel, elmondták, az egyesületnek marad, és a magyar nyelv használatának bátorítására fordítják.

Az aprópénzgyűjtés során felmerült az az ötlet, hogy összekeverve az 1,5 és 10 banisokat fizessék ki a büntetést, de végül úgy döntöttek, hogy az eredeti tervhez ragaszkodva csak egybanisokkal fizetnek. „Miután mi válogattuk ki és láttuk, hogy milyen könnyen megy, így döntöttünk, hogy végül csak 1 banisokban fizetünk” – mondta Lakó, aki jelzésértékűnek nevezte az akciót, hangsúlyozva, hogy nem is az volt a célja, hogy a pénztárosoknak meggyűjtsék a dolgát.

A továbbiakról a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy nagyváradi ügyvéd jelentkezett, hogy képviselje az igazságszolgáltatás előtt a marosvásárhelyi civil aktivistát. A nevét egyelőre nem akarják felfedni.

A fellebbezésről és a további lépésekről Lakó szerdán beszél az ügyvéddel. Nem csak a büntetés ellen nyújt be tiltakozást, de elégtételt követel az őt megbüntető rendőrrel szemben is, aki olyan kifejezéseket használt vele szemben, amit nem lehet annyiban hagyni. Ugyanakkor, mondta Kuti Márta, a rendőrfőnököt és a piacigazgatót is beperelik.

Azon a zöldségpiacon, ahol az eset történt két hete, egy Dolj megyei román árus volt a legkitartóbb a kétnyelvű árucédulákkal. Azt mondta, nem vette be, mert így legalább értik, tudják, hogy mit árul – mondta el a múlt héten az Itthon vagyunk csoport egyik tagjának, aki a piacra látogatva csak egyetlen helyen talált kétnyelvű feliratozást.

„Kapok visszajelzéseket, leveleket, elmesélik az élményeiket, hogy itt jártak. Egy kicsit bátrabbak lettek a vásárlók, most már megnézik, hogy ki van-e írva két nyelven” – mondta Lakó. Elmagyarázta: nem az a lényeg, hogy a zöldség neve feltétlenül ki legyen írva, hanem arról van szó, hogy a forradalom után az erdélyi magyarság boldog volt, hogy magyarul is beszélhet, ám azóta lassan visszafordult ez a folyamat és a megfelelési kényszer odavezetett, hogy sokan nem látják, miért kéne magyarul beszélni, ha tudunk románul is. Ezen a mentalitáson kellene változtatni a megmaradás érdekében.

„A mentalitásváltás kirobbantásának a szikrája volt ez, váljon természetessé a vevők és a kereskedők számára is, hogy a magyart is használják. Használjuk saját anyanyelvünket, legyen ez természetes. Semmit nem akarunk senki ellen. Azért kezdtük a piacnál, mert az az a hely, ahol a legtöbb ember megfordul” – magyarázta Varró István, a csoport tagja. 

Kapcsolódók

Kimaradt?