Rádión hangolják össze a Székelyek Nagy Menetelését

A vasárnapi Székelyek Nagy Menetelésének résztvevői táskarádión vagy mobiltelefonról fogható rádiókon hallgathatják meg a rendezvény teljes műsorát. A kezdeményező Székely Nemzeti Tanács sepsiszéki elnöke, Gazda Zoltán elmondta: számításaik szerint legkevesebb 3000 táskarádióra vagy mobiltelefonról hallgatható rádióra lesz szükség a felvonuláson.

A rádiók teszik ugyanis lehetővé, hogy a hatalmas tömeg egyazon időben, ugyanazt énekelje, ugyanazokat jelszavakat kiáltsa közösen az 54 kilométeres távon. A nagyszabású megmozdulás résztvevői számára a náluk levő rádiókészülékeken vagy mobiltelefonokon fogható rádióadók műsora révén a 12 menetoszlopból üzenetek, hírek jutnak el a többi résztvevőhöz. A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata által biztosított hanganyagokat és a Székelyek Nagy Mentetelése teljes műsorát, az ünnepi beszédeket, szavalatokat, a híreket a menetoszlop különböző részeiről, az öt helyi kereskedelmi rádió - Sláger Rádió: 105,9 FM - Sepsi Rádió: 98,5 FM - Friss FM: 88, 88,7 FM - Siculus Rádió: 95 FM és Profi Rádió: 94 FM jóvoltából hallgathatják a résztvevők.

A megmozdulás szervezői arra kérik a résztvevőket, hogy vigyenek magukkal táskarádiókat vagy mobil telefonukon keressék meg a helyi rádiók frekcvenciáit. A készülékeket az ökumenikus istentisztelet után kapcsolják be, állítsák az egyes gyülekezési pontokban kihirdetett frekvenciákra, és tegyék hallhatóvá a műsort az előttük, illetve mögöttük haladók számára is. Az egyes menetoszlopokért felelős szervezők segítenek a készülékkel rendelkezők egyenletes elosztásában, és a helynek megfelelő frekvencia beállításában.

Személygépkocsi, autóbusz, vonat

Autóval, autóbuszokkal és vonattal lehet megközelíteni a vasárnapi Székelyek Nagy Menetelésének helyszíneit. Gazda Zoltán arra kéri a résztvevőket, ha tehetik, saját autóikkal utazzanak a helyszínre, és vigyék magukkal barátaikat, rokonaikat, az autóbuszjáratokat hagyják azoknak, akiknek nincs lehetőségük saját gépjárművel utazni a tüntetésre.

Értesülésünk szerint a sepsiszentgyörgyi Közszolgálati Vállalat október 27-én, vasárnap 10 órakor és 10.40-kor indít buszokat Kökösbe és a rétyi útkereszteződéshez. Sepsiszentgyörgyön a város öt különböző pontjáról indulnak buszok: a központban a parkkal átellenben lévő megállóból, a Csíki negyedből, a Stadion elől, valamint a vasútállomás és a „Söröző” előtti megállókból.  Mivel a helyek száma korlátozott, várják az érdeklődők előzetes helyfoglalását a 0267-314.463 illetve a 0747 776.430-as telefonszámon.  A jegyek ára 4 lej, mely az oda-vissza utat biztosítja. A menetelés után a buszjáratok visszaindulnak a városba és a központig szállítják az utasokat, tervek szerint visszafele addig járnak autóbuszok, amíg mindenkit hazaszállítanak. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy a helyszínen mindenki ahová érkezett, oda menjen vissza.

A szervezők azt javasolják, hogy a sepsiszentgyörgyiek Kökösbe és a rétyi útkereszteződésbe, valamint Eresztevénybe menjenek. Akik személygépkocsikkal mennek Szemerjáról, vagy a Kertvárosból, inkább Kökösbe, valamint más körzetekből, például Belváros vagy Csíki negyed, inkább a rétyi útkereszteződéshez menjenek. A menetelés az út jobb oldalán zajlik majd, az országút bal oldalán lehet majd parkolni. Az Eresztevénybe személygépkocsival érkezők az Óriáspincetető melletti parkolót is használhatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?