Vonatot bérelnek a székelyek nagy menetelésére

Bérelt vonattal készül a csíkszéki tüntetők egy részét a székelyek nagy menetelésének helyszínére szállítani a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az RMDSZ csíki területi szervezete.

Becze István, a csíki RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke elmondta: a különvonat indításáról csütörtökön írták alá a szerződést a Regiotrans társaság illetékeseivel. A szerződés értelmében október 27-én, a nagy menetelés napján nyolcvagonos szerelvény indul Marosfőről, amely Csíkszéken végighaladva 1000-1200 személyt szállít majd Uzonba és Kökösre.

Becze István megjegyezte, nem lesz arra lehetőségük, hogy a csíksomlyói zarándokvonatokhoz hasonlóan díszítsék a szerelvényt, de a székely zászlók mindenképpen megkülönböztetik majd a különjáratot a többi vonattól. Azt is hozzátette, hogy fúvószenekarok szórakoztatják majd a vonat utasait, míg a tüntetés helyszínére érnek.

Az ügyvezető RMDSZ-elnök elmondta, azt is kérvényezték, hogy a nagy menetelés napján a menetrend szerinti járatok is pótvagonokkal közlekedjenek a tüntetés útvonalát Csíkszékkel és Gyergyószékkel összekötő vasútvonalon.

Becze István elmondta, hogy a különvonatra csak előzetes feliratkozás alapján szállhatnak fel a tüntetők. A vasút által érintett csíki települések polgármestereinél lehet majd feliratkozni. Hozzátette, nem lesz ingyenes az utazás, a polgármesterekre bízták a viteldíj megállapítását.

A sepsiszentgyörgyi RMDSZ és az MPP ugyanakkor közleményben jelentette be: október 27-én tíz órakor és 10 óra 40 perckor buszokat indít Kökösbe és a rétyi útkereszteződéshez. Sepsiszentgyörgyön a város öt különböző pontjáról indulnak buszok: a központból az Erzsébet parki megállóból, a Csíki negyedből, a Stadion elől, valamint a vasútállomás és a Söröző előtti megállókból. A helyek száma korlátozott, ezért a helyeket naponta 9 és 15 óra között, a 0267 314 463, 15 óra után 20 óráig a 0747 776 430-as telefonszámon lehet lefoglalni.  A jegyek ára 4 lej, ez az oda-vissza utat biztosítja.

A menetelés után a buszjáratok visszaindulnak a városba és a központig hozzák az utasokat, szükség esetén többször is fordulnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?