Útdíjat fizettetnének a menetelő székelyekkel

Akadályokat próbál gördíteni a román úttársaság a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által október 27-re meghirdetett székelyek nagy menetelése útjába - közölte kedden az SZNT.

Az egységes és autonóm Székelyföld követelésének képviseletére kezdeményezett október végi felvonulás szervezői közölték, hogy az Országutak és Autópályák Országos Társasága Részvénytársaság egy miniszteri rendeletre hivatkozva bizonyos díj befizetéséhez köti az 55 kilométeres tiltakozó felvonulás engedélyezését. A tanács a társasággal folytatott levélváltását is eljuttatta a sajtónak.

Az SZNT közölte, a gyülekezési törvény valamennyi előírásának eleget tett. Leszögezte, a gyülekezési jog gyakorlása alapvető emberi jog, azt nem kötheti egy részvénytársaság anyagi juttatáshoz. A rendezvényre több mint 150 ezer székelyt várnak.

Az SZNT szerint a szervezés hivatalos részét végző egyesületek (az SZNT nem bejegyzett jogi személy) törvényes kötelezettségüknek eleget téve a Bereck-Kökös útszakaszon fekvő valamennyi önkormányzatnál bejelentették az október 27-i rendezvényt. A Kovászna megyei Rendőr- és Csendőrparancsnokság augusztus 20-án iktatta a rendezvény megszervezéséről szóló átiratot.

A tanács hozzátette, bár erre törvényes kötelezettség nincsen, a rendfenntartó hatóság kérésére tudomásulvételre elküldték az átiratot az Országos Rendőr- és Csendőrparancsnokság, valamint az Országutak és Autópályák Országos Társasága címére is. Az utóbbi részvénytársaságtól érkezett az a válasz, amelyben a társaság tudatja, a láttamozáshoz szükséges iratok között az útfoglalási díj befizetésének a bizonylatát is csatolniuk kell. Az úttársaság egy 2013 júniusában hozott miniszteri rendeletre hivatkozik, amely a "kulturális, művészeti és sportrendezvények" engedélyezésére vonatkozik.

Izsák Balázs SZNT-elnök az MTI-nek elmondta, a hivatkozott rendelet szerint mintegy 28 ezer eurót követelnek tőlük. Hozzátette, nem tartja lényegesnek az összeget, hiszen megítélése szerint egyetlen lej követelése is törvénysértő lenne. Leszögezte, a megjelölt miniszteri rendelet kulturális, művészeti és sportrendezvényekre vonatkozik, az SZNT pedig a szabad véleménynyilvánítás eszközének tekinti a menetelést. Hozzátette, a gyülekezési jog gyakorlása alapvető emberi jog, azt nem kötheti egy részvénytársaság anyagi juttatáshoz.

Az SZNT augusztus elején jelentette be, hogy október 27-én a székelyek "nagy menetelésével" kíván nyomatékot adni az egységes, önálló, autonóm Székelyföld követelésének. A terv szerint a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán a déli haragszó után 11 településről és egy útkereszteződéstől indulnak el székely zászlós menetoszlopok a szomszédos települések felé, amelyek - egymással szembetalálkozván - 45 kilométeres összefüggő oszlopot alakítanak ki.

 

Kimaradt?