Székelyek Nagy Menetelése: egyetértenek a magyar szervezetek

A székelyek nagy menetelése lesz az első olyan esemény, amelyről a romániai magyar szervezetek között egyetértés van a célokban és a részletkérdésekben is, mert a célokban eddig is megvolt az egyetértés, csak a módszerekben nem – jelentette ki Sepsiszentgyörgyön Izsák Balázs. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerdán végiglátogatta a sepsiszentgyörgyi politikai szervezeteket, és mindhárom magyar párt – RMDSZ, MPP és EMNP – székházában sajtótájékoztatót tartott az október 27-i nagyszabású tüntetéssorozatról.

Izsák Balázs az RMDSZ székházában tartott sajtótájékoztatón üdvözölte, hogy ez ügyben sikerült előzmény nélküli konszenzust kialakítani, így közösen mozgósítanak annak érdekében, hogy október 27-én legalább száz-százötvenezer székely vonuljon fel Háromszéken a Gábor Áron szülőfaluja és halálának helyszíne közti 50 kilométeren. „Mutassuk meg a világnak, hogy a székelyek nem engednek szabadságukból” - jelentette ki Izsák. Az SZNT-elnök szerint két fontos eleme van a szervezésnek: egyrészt a közhangulat megteremtése, vagyis meg kell értetni a székelységgel, hogy a jövőjükről van szó, másrészt segíteni kell az embereket, hogy minél nagyobb létszámban jussnak el a menetelés útvonalán levő 12 háromszéki település valamelyikére.

„Félelemre nem lehet jövőt építeni. Lassan száz éve mondjuk, hogy nélkülünk döntöttek rólunk, ezért most ne hiányozunk arról az eseményről ahol meg tudjuk mutatni erőnket” – hangsúlyozta Antal Árpád. Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a székelyeknél kisebb közösségek Romániánál nagyobb országokban is kivívták már az autonómiát. „Bízzunk az igazunkban, hiszen a székelység az utolsó olyan nemzeti közösség Európában, amelynek nincs autonómiája” - mutatott rá. Hozzátette: munkamegosztás alakult ki a magyar szervezetek között, az RMDSZ a székelyföldi románokat próbálja az ügy mellé állítani, az SZNT pedig az utcára szólítja az embereket. Antal úgy vélekedett: ha a Szent György Napok zárókoncertjén ötvenezer sepsiszentgyörgyi vesz részt, akkor a Székelyek Nagy Menetelésén is legalább harmincezren kellene megjelenjenek csak a sepsiszentgyörgyiek közül, ez az autonómiatüntetés ugyanis a gyermekeink és az unokáink jövőjéről szól.

Antal fontosnak tartja, hogy az esemény szélsőséges megnyilvánulásoktól mentes legyen, mivel az a tüntetés lényege, hogy a román és a nemzetközi közvélemény lássa: a székelység követelései az európai gyakorlatnak megfelelőek, megvalósíthatók és legitimek.

Tamás Sándor, Kovászna megyei RMDSZ-elnök szerint habár nem minden esetben helyeselték az SZNT módszereit, a célban mindig egyetértettek. „Most Romániában a magyar közösség érveit és akaratát nem veszik figyelembe, a parlamenti jelenlét mellett más eszközökhöz is kell folyamodni, ilyen lesz ez a tüntetés is” - fejtette ki.

Az SZNT sepsiszéki elnöke, a tüntetést szervező Gazda Zoltán elmondta: a megmozdulásnak egységes arculata lesz, a plakátokra, szórólapokra vagy tiltakozó táblákra nem kerül fel egyetlen politikai szervezet jelképe sem. Az SZNT által készített tiltakozó táblák több nyelven tartalmazzák majd a követeléseket, azt, hogy a székelyek nagy menetelése az erőszakos régiósítás ellen és Székelyföld autonómiája mellett való kiállást jelenti. Gazda ezért arra kéri a résztvevőket, hogy csak székely zászlót vigyenek magukkal.

A Magyar Polgári Párt Kovászna megyei elnöke, Kulcsár Terza József megköszönte az SZNT következetességét, és felajánlotta a tüntetés számára a polgári párt teljes struktúráját és eszközét. „A román pártok bebizonyították, hogy ha szükséges képesek egyet beszélni, most a magyar alakulatok feladata, hogy ebben a kérdésben egy nyelvet beszéljenek” - fejtette ki Kulcsár.

Az EMNP székházában Benedek Erika, a néppárt háromszéki elnöke és Sánta Imre az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) háromszéki elnöke tartott sajtótájékoztatót. Utóbbi rámutatott: partnerként lesznek jelen a megmozduláson, és segítenek a mozgósításban. Sánta Imre szerint a Sepsi Református Egyházmegye lelkészei támogatják a tiltakozó megmozdulást és mozgósítják híveiket. „Láthatjuk, hogy az Európai Unió sorra utasítja vissza a polgári kezdeményezéseket. Magunkra maradtunk, ezért a polgári elégedetlenség minden formájával kell élnünk, ilyen a Székelyek Nagy Menetelése is” - mondta az EMNT háromszéki elnöke.

 

Kimaradt?