Mégsem kér pénzt a menetelésért a román útügy

Meghátrált a Székelyek Nagy Menetelésének elvi jóváhagyását úthasználati díj kifizetéséhez kötő Országos Autópálya és Útkezelő Társaság (CNADNR). Az útügyi hatóság a maszol.ro kérdésére közölte: nem kéri az útdíj kifizetését az egységes és autonóm Székelyföld követelésének képviseletére kezdeményezett október végi felvonulás szervezőitől.

„Mivel a Sepsireform Egyesület által szervezett esemény nem szerepel a 2013. június 6-án keltezett 290. számú miniszteri rendeletben, a CNADNR nem igényli az úthasználati díj befizetését” – olvasható az útkezelő társaságnak a maszol.ro-hoz eljuttatott válaszlevelében.

A Narcis Ștefan Neaga vezérigazgató által aláírt dokumentum szerint a forgalom korlátozását az útkezelő csak a forgalmi rendőrség jóváhagyásával rendelheti el, kivételes esetben pedig ezt akár maga a forgalmi rendőrség is megteheti. A vezérigazgató arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyülekezési jogot szabályozó törvény értelmében a köztéri megmozdulásoknak békéseknek kell lenniük, ne zavarják a közutak rendeltetésszerű használatát. A felvonulás szervezőinek kötelessége megkülönböztető jelekkel elkülöníteni a rendezvény igényelte teret, jelen esetben az elfoglalt úttestet, ahol az akció zajlik. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a CNCDAR jóváhagyhatja az úthálózat használatát – írta hivatalos válaszában a vezérigazgató.

Az útkezelő társaság a tiltakozó felvonulás szervezőihez intézett október 4-i levelében még ugyanarra a miniszteri rendeletre hivatkozva egy bizonyos összegű díj befizetéséhez kötötte az 55 kilométeres felvonulás engedélyezését. A CNADNR a 2013 júniusában hozott rendelet egyik mellékletére hivatkozott, amely a "kulturális, művészeti és sportrendezvények" engedélyezésére vonatkozik, ám konkrét összeget nem említett.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ekkor közölte: a gyülekezési törvény valamennyi előírásának eleget tett, a gyülekezési jog gyakorlása alapvető emberi jog, azt nem kötheti egy részvénytársaság anyagi juttatáshoz. Mint mondták: a szervezés hivatalos részét végző egyesületek (az SZNT nem bejegyzett jogi személy) törvényes kötelezettségüknek eleget téve a Bereck-Kökös útszakaszon fekvő valamennyi önkormányzatnál bejelentették az október 27-i rendezvényt.

A Kovászna megyei Rendőr- és Csendőrparancsnokság augusztus 20-án iktatta a rendezvény megszervezéséről szóló átiratot. Az SZNT akkor arról tájékoztatott: erre ugyan törvényes kötelezettség nincsen, ám a rendfenntartó hatóság kérésére tudomásulvételre elküldték az átiratot az Országos Rendőr- és Csendőrparancsnokság, illetve a CNADNR címére is. Ezt követően kapták a választ, hogy a láttamozáshoz szükséges iratok között az útfoglalási díj befizetésének a bizonylatát is csatolniuk kell. Az SZNT számításai szerint a hivatkozott rendelet alapján az igényelt összeg megközelítőleg 28 ezer eurót jelent.

Az SZNT elöke, Izsák Balázs elnök úgy vélte: egyetlen lej követelése is törvénysértő lenne, az SZNT a szabad véleménynyilvánítás eszközének tekinti a menetelést, a gyülekezési jog gyakorlása pedig alapvető emberi jog, azt egy részvénytársaság – mint a CNADNR - nem kötheti anyagi juttatáshoz.

Az SZNT-vel is közölték

Izsák Balázs pénteken a maszol.ro-val közölte: a CNADNR az SZNT-t is tájékoztatta megváltozott álláspontjáról. „Csütörtökön újabb levél érkezett hozzánk, amelyben már az áll, hogy nem kötik útdíj befizetéséhez a tiltakozó megmozdulás bejelentésének láttamozását” – mondta az SZNT elnöke.

Az SZNT augusztus elején jelentette be, hogy október 27-én a székelyek "nagy menetelésével" kíván nyomatékot adni az egységes, önálló, autonóm Székelyföld követelésének. A terv szerint a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán a déli haragszó után 11 településről és egy útkereszteződéstől indulnak el székely zászlós menetoszlopok a szomszédos települések felé, amelyek - egymással szembetalálkozván - 45 kilométeres összefüggő oszlopot alakítanak ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?