Felelősséget vállal a kormány a decentralizációs törvénytervezetért

Parlament előtti felelősségvállalással készül elfogadni a kormány a decentralizációs törvénytervezetet – jelentette be pénteken Victor Ponta. A miniszterelnök a Szociál-liberális Szövetség (USL) ülését követően azt nyilatkozta: a tervezetet még novemberben, a jövő évi költségvetés elfogadása előtt bocsássák szavazásra.

A kormányfő megjegyezte: egyes területeket - mint közrend vagy rendőrség – leválasztanak a decentralizációs törvényből és külön szabályozzák. Arra a kérdésre, hogy miért kell felelősségvállalással - azaz parlamenti vita nélkül - elfogadtatni a jogszabályt, Ponta azt válaszolta: nem szeretné, hogy Traian Băsescu államfő „elszabotálja” a kezdeményezést.

Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke azt mondta: a költségvetés elfogadása miatt kell mielőbb szavazásra bocsátani a jogszabályt.

A romániai közigazgatást radikális megreformálásáról Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes készített el tervezetet, amely a kormányzati hatáskörök egy részének a decentralizálását célozza. Az intézkedéscsomag a közigazgatási régiók határainak megrajzolását előzné meg, és január elsejétől lépne életbe.

A tervezet összesen 21 jogszabályon módosítana, s felsorolja azokat a feladatköröket, amelyek az egyes minisztériumoktól a megyei önkormányzatok, a megyei tanácselnökök és a polgármesterek hatáskörébe kerülnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?