Szekusügy: hallgat csíkszeredai tisztje sorsáról a SRI

Nem minősül közérdekű információnak annak a titkosszolgálati tisztnek a sorsa, akit nyáron Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester szekusnak nevezett, megkergetett, majd  zaklatás címén bepanaszolt a rendőrségen, mert megelégelte, hogy hetek óta figyelte minden lépését és fényképeket készít róla. Erről a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője tájékoztatta a maszol.ro-t.

Lapunk azzal a kérdéssel fordult korábban az intézmény sajtóosztályához, hogy részesítették-e bármiféle szankcióban Holircă Bogdan Constantint, a SRI csíkszeredai tisztjét a csíkszeredai incidens miatt? Azt is megkérdeztük: nem véli-e úgy az intézmény vezetősége, hogy alkalmazottjuk magatartása rossz hírét keltette a SRI-nek? Továbbá arra kértük a sajtóosztályt: erősítsék meg lapunknak is a SRI szóvivője által korábban közölt információt, miszerint Holircă Bogdan Constantin nem küldetésből, hanem szabadidejében fotózgatta a polgármestert.

A maszol.ro e-mailen küldött kérdéseire a szóvivő nem hivatalos levélben, hanem telefonon válaszolt. „Sajnálattal közlöm, hogy a lapjuk által feltett kérdések egyike sem esik a közérdekű információkra vonatkozó törvény hatálya alá. Annál inkább nem tudok rájuk válaszolni, mert az incidens nyomán ügyészségi vizsgálat is indult” – nyilatkozta Sorin Sava, aki „az intézmény teljes nyitottságáról” biztosította lapunkat.

A szóvivő arra utalt, hogy az ügyészség nem csupán Ráduly Róbert panaszát vizsgálja, hanem nyomozás indult a polgármester ellen is, mert a SRI tisztje feljelentést tett ellene testi sértés miatt. Holircă Bogdan Constantin a rendőrséghez benyújtott bűnvádi panaszában azt állítja, hogy Ráduly bántalmazta. Időközben az ügyészség a polgármestert, a sértettet, illetve több tanút is kihallgatott.

A csíkszeredai bírósági ügyészség főügyésze, Sorin Colceriu pénteken a maszol.ro megkeresésére elmondta: a vádhatóság még nem döntötte el, hogy indul-e bűnvádi eljárás Ráduly Róbert ellen a SRI tisztjének feljelentése nyomán. „Az ügy még a bűnvádi eljárást megelőző nyomozati szakaszban van” – mondta lapunknak a főügyész.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?