Már az RMGC-nek áll a zászló a Verespatak-bizottságban

Változtak az erőviszonyok a Verespatak-bizottságban: már többségben vannak a ciántechnológiás aranykitermelés beindításáról szóló törvénytervezetet támogató honatyák – tudtuk meg Korodi Attilától, a testület tagjától, aki néhány hete lapunknak még azt nyilatkozta: ha most lenne a szavazás, megbukna a jogszabály.

Az RMDSZ-es képviselő tájékoztatása szerint a szociáldemokraták (PSD) és a konzervatív pártiak (PC) támogatják, az RMDSZ, a liberálisok (PNL) és a nemzeti kisebbségek frakciójának képviselője ellenzi a jogszabály elfogadását. „A Dan Diaconescu Néppárt képviselői jelentenék, ám ők távol maradnak az ülésektől, így a tervezetet támogató honatyák száma kettővel meghaladja az ellenzőkét” – magyarázta a maszol.ro-nak a politikus.

Korodi elmondta: a PSD szemlátomást azt szeretné, hogy ne legyen szoros eredmény a törvényről szóló jelentés szavazásra bocsátásakor. „Ezért megpróbálnak egy olyan csonkított változatú tervezetet szavazásra bocsátani, ami vállalható a törvényt eddig ellenző honatyák számára is” – fogalmazott a képviselő.

Mint ismert, a törvény általános vitáját szerdán tartotta a bizottság, csütörtök délelőtt pedig megkezdték a jogszabály cikkelyenkénti megtárgyalását. Az ülések nem nyilvánosak. „Azért döntöttünk így, hogy nyíltan érvelhessünk egymásnak, ne a képernyőknek nyilatkozzanak a bizottság tagjai” – magyarázta Korodi.

Kapcsolódók

Kimaradt?