Ellentmondásos felszólalások voltak a Verespatak-bizottság ülésén

A képviselőház és a szenátus a verespataki bányaberuházásról szóló törvényt vitató speciális bizottságának legutóbbi ülésének meghívottja Stefan Marincea, a Román Geológiai Intézet vezérigazgatója volt, aki vehemensen bírálta a kormány által benyújtott tervezetet.

A szakbizottsági ülésről Végh Sándor szenátor, a testület tagja elmondta, a vezérigazgató véleménye szerint „ez a beruházás nem válik a román állam javára, és nem biztosítja a vidék hosszú távú fejlődését”. Ugyanakkor az általuk végzett kutatások azt mutatják, hogy az említett helyen más kémiai elemek is léteznek az aranyon és ezüstön kívül. Olyan kémiai elemekről van szó, amelyek jóval értékesebbek, mint az említett nemesfémek. Ezek használata nagyrabecsült az elektrotechnika, finommechanika folyamatában, valamint a napelemek gyártásában.

„A román állam nem engedheti meg, hogy ne termelje ki ezeket a kémiai elemeket, hiszen értékesebbek, mint az arany és az ezüst” – jelentette ki Marincea. Végh Sándor szenátor szerint a vezérigazgató érvelése teljesen ellentmond a többi állami intézmény képviselőinek a véleményével.

Végh Sándor kifejtette, hogy a talajkincs mennyiségében sincs teljes összhang, hiszen a Marincea 10-szer nagyobb mennyiségről tett említést, azaz hétezer tonna aranyról beszélt, ez pedig ellentmond a cég felmérésével, amely hozzávetőlegesen csak hétszáz tonnáról nyilatkozott. 

A Geológiai Intézet nem találja komoly befektetőknek a Gold Corporation vállalatot, és úgy véli, a cél csak az lenne, hogy az állami intézményektől megszerezzék a jóváhagyásokat, engedélyeket a kitermeléshez, majd eladnák a világon működő három cég egyikének, amely hasonló tevékenységgel foglalkoznak – taglalta a szenátor az ülésen elhangzottakat, majd három elvárást emelt ki, amelyet a román államnak követelnie kellene a bányaberuházás kapcsán. Az intézet szerint hosszú távú fejlesztési terv kidolgozása szükséges, amely nem csak a javasolt néhány évre vonatkozik, ugyanakkor a kémiai elemek maximális kitermelése nem lehetséges a ciános kitermelési technológiával, így más módszert kell alkalmazni, valamint be kell tartani a veszélyes hulladékgazdálkodásra vonatkozó európai szabványokat.

Lévén, hogy ilyen ellentétes információk láttak napfényt az elmúlt ülésen, a szenátor szerint a bizottság nagyon nehéz döntés előtt áll. Ezek az érvek is bizonyítják, hogy a román intézmények nincsenek felkészülve a verespataki kincsek feltárására és kitermelésére, de a projekt szükségességét sem tudják bizonyítani. A bizottság tagjaként Végh megerősítette, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem szavazza a Verespatakkal kapcsolatos törvénytervezetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?