Verespatak-törvény: megkezdődött a bizottsági vita a parlamentben

Megkezdődött szerdán a Verespatak-törvény általános vitája a parlament illetlékes szakbizottságában – tudtuk meg Korodi Attila képviselőtől. A testület csütörtöktől tárgyalja cikkelyenként az elmúlt hetekben országszerte tiltakozó megmozdulásokat kiváltó jogszabály-tervezetet.

A bizottsági vitát már hétfőn meg kellett volna kezdeni, a testület azonban ezt elhalasztotta, hogy még egyszer meghallgassa Dan Șova nagyberuházásokért felelő minisztert a ciántechnológia felhasználását tervező Roșia Montana Gold Corporation verespataki bányanyitása kapcsán. A Verespatak-bizottság ülése nem nyilvános.

Az úgynevezett Verespatak-törvényt augusztus 27-én fogadta el a kormány és küldte a parlament elé. Habár korábban sürgősségi eljárással tervezték megvitatni, a kormány ezt visszavonta és létrehozták a Verespatak-bizottságot annak véleményezésére. Az RMDSZ-t Korodi Attila képviselő és Végh Sándor szenátor képviseli a testületben. A bizottsági konzultatív véleményt illetve a parlamenti szakbizottságok véleményezését követően a szenátus elé kerül, majd az ügydöntő jogkörrel rendelkező képviselőháznak is szavaznia kell róla.

Korodi Attila korábban úgy nyilatkozott: a bizottság állásfoglalása nem lesz kötelező érvényű, ugyanis a Verespatak-törvénytervezet esetében is a normális eljárást alkalmazzák. A képviselő azt is elmondta: a kormánynak vissza kellett volna vonni a tervezetet, ugyanis ha Románia nem mond egyértelműen nemet erre a beruházásra, a kanadai beruházó a törvénytervezet esetleges parlamenti elutasítása után is kérheti a bányaprojekt engedélyezését.

Kapcsolódók

Kimaradt?