A szenátus megmentette Vosganiant a bűnvádi eljárástól

Elsöprő többséggel elutasította hétfő délután a főügyésznek azt a kérését, hogy indulhasson bűnvádi eljárás Varujan Vosganian gazdasági miniszter ellen. A liberális politikust a nemzetgazdaság aláásásával gyanúsítja az ügyészség. A bűnvádi eljárás elkezdését azért kellett engedélyeznie a törvény szerint a felsőháznak, mert a szenátor a kormány tagja is.

Az ügyész kérésének elutasítását 126 honatya támogatta, 25 ellenezte. A szavazás után Vosganian kijelentette: a kormányfővel történő konzultáció után kész lemondani miniszteri tisztségéről, ha a szenátus döntése árt Románia nemzetközi megítélésének.

A politikus arra utalt, hogy korábban igen kedvezőtlen visszhangja volt az Európa Unióban, amikor a román parlament gyakorlatilag meggátolta az ügyészeket a miniszter-honatyák elleni bűnvádi eljárás lefolytatásában. Brüsszeli értelmezés szerint ezzel a parlament megszegi a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, és befolyásolja az igazságszolgáltatást.

Az ügyészek vádjaival kapcsolatban Vosganian hangsúlyozta: lehet, hogy korábbi mandátuma alatt téves döntéseket hozott, ám ezek politikai döntések, nem bűncselekmények voltak. Ezért úgy értékelte, hogy a szenátus jól határozott, amikor nem engedélyezte a bűnvádi eljárást.

A vádhatóság Vosganian mellett Adriean Videanu volt gazdasági minisztert is összeesküvéssel és a nemzetgazdaság aláásásával gyanúsítja. Utóbbi politikus ellen már megkezdődött a bűnvádi eljárás, mivel nem tagja a parlamentnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?