A nemzetgazdaság aláásásával gyanúsítják Vosganiant és Videanut

Összeesküvés és a nemzetgazdaság aláásásának gyanúja miatt bűnvádi eljárás beindítását kezdeményezte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Ellenes Ügyosztály (DIICOT) Varujan Vosganian gazdasági miniszter és Adriean Videanu, korábbi gazdasági tárcavezető ellen.

Az ügyészek gyanúja szerint Varujan Vosganian és Adriean Videanu közbenjárásának köszönhetően a Ioan Niculae üzletember tulajdonában levő InterAgro vállalat kedvezményes áron vásárolhatott földgázt az állami tulajdonban levő Romgaztól, ezzel pedig 130 millió dollárral  károsította meg az állami költségvetést.

Az ügyészek egy 2012-ben kezdődött korrupciós ügyből választották le Vosganian és Videanu ügyét. Ebben a dossziéban Ioan Niculae és a Gazdasági Minisztérium alkalmazottai ellen zajlik bűnvádi eljárás.

Mivel a 2006 és 2008 között tárcavezetőként is tevékenykedő Varujan Vosganian jelenleg miniszteri tisztséget tölt be, az ellene zajló bűnvádi eljárás beindítását a szenátusnak kell jóváhagynia, a gazdasági tárcát 2008 és 2010 között irányító Adriean Videanu elleni kivizsgálás beindítására pedig az államfőnek kell rábólintania.

A DIICOT tájékoztatása szerint Vosganian és Videanu miniszteri mandátumuk alatt több olyan rendeletet és dokumentumot írt alá, melyek „a Ioan Niculae által alakított bűnszervezet” gazdasági érdekeinek kedveztek. Azzal, hogy az InterAgro a földgáz vásárlásakor jelentős kedvezményeket kapott, gyakorlatilag a nemzetgazdaság szempontjából stratégiai fontosságú Romgaz vállalatot felhasználták az InterAgro érdekében, Vosganian és Videanu tevékenysége pedig a nemzetgazdaság működését veszélyeztette. Az ügyészek számításai szerint az így okozott kár értéke eléri a 130 millió dollárt.

Varujan Vosganian álláspontja szerint hasonló kedvezményeket a gazdasági minisztérium mindegyik nagyobb földgázfogyasztónak biztosított. Hangsúlyozta: a kedvezményekről szóló 2008-as döntést az Emil Boc vezette kormány meghosszabbította, később erről kormányrendelet is született, melyben az alig néhány százalékról már akár 40 százalékra emelték a földgázvásárlási kedvezmény mértékét. A loberális politikus úgy véli: ebbe az aláírásával  államfő is beleegyezett, ezért most Bocnak és Traian Băsescunak is a gyanúsítottak között lenne a helyük.

Vosganian azt is kijelentette, nem mond le a miniszteri tisztségéről, hanem DIICOT kéréséről szavazó szenátusbeli kollegáira bízza a döntést. Hasonló az érvelése Adriean Videanunak is, aki szerint kormánydöntés volt a földgáz kedvezményes értékesítése, amit ma is jó döntésnek tart.

 

Kimaradt?