Zárolta Adriean Videanu vagyonát a nyomozóhatóság

Zárolta az összeesküvéssel és a nemzetgazdaság aláásásával vádolt Adrian Videanu vagyonát a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Ellenes Ügyosztály (DIICOT).

A nyomozóhatóság 277 millió lejnek megfelelő értékben lefoglalta a volt gazdasági miniszter egy snagovi villáját, három bukaresti lakását és egy mamaiai ingatlanját. Zárolták ugyanakkor két banknál is vezetett számláit és két cégnek a volt tárcavezető iránti adósságát, melyet osztalékként kellett volna megkapjon. A hatóság elrendelte ugyanakkor 66 096 részvény lefoglalását, melyeket Videanu három cégnél birtokolt.

Videanu hétfői kihallgatását követően úgy nyilatkozott: mivel ártatlannak tartja magát, nem zavarja a hatóság eljárása. „Külföldi bankszámlákkal nem rendelkezek, cégem sincs más országokban” – tette hozzá.

Összeesküvés és a nemzetgazdaság aláásásának gyanúja miatt a DIICOT szeptember elején indította be a bűnvádi eljárást Adriean Videanu valamint Varujan Vosganian jelenlegi gazdasági tárcavezető ellen.

Az ügyészek gyanúja szerint Adriean Videanu és Varujan Vosganian gazdasági tárcavezető közbenjárásának köszönhetően a Ioan Niculae üzletember tulajdonában levő InterAgro vállalat kedvezményes áron vásárolhatott földgázt az állami tulajdonban levő Romgaztól, ezzel pedig 130 millió dollárral  károsította meg az állami költségvetést.

A gazdasági tárcát 2008 és 2010 között irányító Adriean Videanu elleni kivizsgálás beindítására szeptember 3.-án bólintott rá Traian Băsescu államelnök. A 2006 és 2008 között tárcavezetőként is tevékenykedő Varujan Vosganian jelenleg miniszteri tisztséget tölt be, az ellene zajló bűnvádi eljárás beindítását a szenátusnak kell jóváhagynia.

A DIICOT tájékoztatása szerint Vosganian és Videanu miniszteri mandátumuk alatt több olyan rendeletet és dokumentumot írt alá, melyek „a Ioan Niculae által alakított bűnszervezet” gazdasági érdekeinek kedveztek. Azzal, hogy az InterAgro a földgáz vásárlásakor jelentős kedvezményeket kapott, gyakorlatilag a nemzetgazdaság szempontjából stratégiai fontosságú Romgaz vállalatot felhasználták az InterAgro érdekében, Vosganian és Videanu tevékenysége pedig a nemzetgazdaság működését veszélyeztette. Az ügyészek számításai szerint az így okozott kár értéke eléri a 130 millió dollárt.

Varujan Vosganian a napokban arra kérte a szenátus tagjait, hogy ne hagyják jóvá az ellene indult  bűnvádi eljárás beindítását, mert szerinte semmi bizonyíték nincs arra, hogy ő valóban elkövette volna a vádban megfogalmazott törvénysértést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?