Nicolăescu: több pénz jut majd a háziorvosok munkájára

Majdnem duplájára növelik a háziorvosi szolgáltatásoknak szánt költségvetést januártól – jelentette be Eugen Nicolăescu vasárnap. Míg 2012-ben az egészségügy költségevetéséből 5 százalékot különítettek a háziorvosi szolgálatra, 2014-től ez a keret 9 százalékra nő. Erre azért is szükség van, mivel az új egészségügyi alapcsomag jelentősen kibővíti a háziorvosi szolgáltatások skáláját – magyarázta a tárcavezető.

Hozzátette, az új alapcsomag semmitől sem vonja meg a pácienseket, csupán átrendezi a szolgáltatásokat, és költséghatékonyabbá teszi azokat, mivel számos vizsgálat és kezelés elvégezhető lesz járóbeteg rendelőben is, nem kórházi beutalással – ami lényegesen költségesebb. A statisztikák azt mutatják, a jelenleg kórházban kezelt esetek legkevesebb 40 százaléka beutalás nélkül is megoldható lenne.

A miniszter beismerte, hogy a jelenlegi egészségügyi törvény zöld utat adott a csúszópénzeknek, valamint egyes szolgáltatások kifizetését semmilyen formában nem rögzítette. A közvitán lévő alapcsomag, amelynek bevezetését az IMF-el kötött szerződés rögzíti, világossá és követhetővé teszi a szolgáltatásokat, mindenki számára szavatolva az alapellátást, beleértve a betegségek megelőzését és a sürgősségi helyzetek megoldását is.

A korábbi évektől eltérően 2014-től nemzeti prioritásként kezelik majd a hemofília (örökletes vérzékenység) kérdését is Romániában, erre vonatkozóan már lépett a minisztérium: hétvégén megállapodást írtak alá az Európai Hemofília Szövetséggel és a Romániai Hemofília Egyesülettel. A megállapodás értelmében az egészségügyi minisztérium jövőre létrehozza az Országos Hemofília Bizottságot, amelynek feladata lesz a hemofíliás betegek nyilvántartásba vétele és lehetőséget teremt ezeknek a betegeknek az otthoni kezelésére az országos egészségügyi programok keretében. Jelenleg megoldatlan a hemofíliás betegek helyzete Romániában, mivel az állandó, napi kezeléshez szükséges gyógyszerek nem szerepelnek a kedvezményes szerek listáján, így önköltségből kell beszerezni azokat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?