EMNT-megemlékezés a vértanúkra: összeköt a kötelesség

Történelmi visszaemlékezéssel, rövid művészi műsorral emlékezett október 6–ra, az aradi 13 vértanúra az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Marosvásárhelyen. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Peti András alpolgármester, az RMDSZ városi szervezetének elnöke és Novák Csaba Zoltán kulturális alelnök.

A rendezvényen részt vett Partl Petra Alexandra Magyarország csíkszeredai konzulátusának munkatársa is, illetve a szervezők részéről Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei elnöke, Jakab István alelnök, Boros Zoltán, az EMNT országos alelnöke.

Partl Petra Alexandra ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy 164 évvel ezelőtt ezen a napon végezték ki a magyar forradalom és szabadságharc tábornokat és október 6-a azóta is gyásznap a magyarság számára. Ugyanakkor összeköt a kötelesség – mondta, hiszen emlékeznünk kell az értékeinkre, a hőseinkre.

A történelmi előzményeket Barabás Miklós történelemtanár ismertette, összefoglalva röviden, hogy honnan indult, melyek voltak az aradi kivégzések okai, illetve kik voltak név szerint a tábornokok, akik közül nyolcan nem is voltak magyar nemzetiségüek, de életüket a magyar nemzetért áldozták.

Péterffy Gyöngyi mondta el két, az Október, október és az Erős hittel című versét, és Szőllősi Kata énekelt.

A megemlékezés az október 6-ra kisiskolások számára meghirdetett rajzpályázat kiértékelésével zárult. A három legjobb – Kelemen Krisztina Júlia negyedikes, Fekete Szabolcs harmadikos és Elek Antónia másodikos tanulók – valamennyien a Dacia Gimnáziumból nyerték az I., II., és III. díjért járó meselemez CD-t. Az eredményt kihirdető Jakab István meghívta a jelenlevőket az október 23-i rendezvényre az unitárius egyház Bolyai téri tanácstermébe, amikor az 1956-os magyar forradalomra emlékeznek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?