A mártír tábori lelkészre emlékeztek Szatmárnémetiben

A 48-as szabadságharc mártír tábori lelkészére emlékeztek vasárnap délben Szatmárnémetiben, a Zárda-templom előtt.

Gonzeczky János katolikus híveit a harctérre is elkísérte, mert úgy érezte, hogy lelki vigaszt, megnyugvást kell nekik adnia legnehezebb helyzetekben is. Istentől rendelt feladatát nagyon is tisztességesen teljesítette, ezért kellett meghalnia 1849. október nyolcadikán, mint azt az általa épített templom falán elhelyezett márványtáblán is olvasható.

A megemlékezést – amelyen több száz helybeli volt jelen – a Szent István Kör és az RMDSZ szervezte. Szücs Péter történész, a Kör elnökének bevezetője után egy katolikus és egy református lelkipásztor mondott imát, majd  Póti Eduárd, a Református Gimnázium tanára idézte fel 1849 októberének tragikus eseményeit.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a városi RMDSZ elnöke a 48-as forradalom és szabadságharc üzeneteként az erdélyi magyarság szorosabb összefogásának szükségességére hívta fel a figyelmet. Szavalatok következtek, majd koszorúzás. A megemlékezés hitelét emelte, hogy az Aradon kivégzett mártíroknak a festett arcképét is felsorakoztatták a Zárda előtt.

 

 

 

 

Kimaradt?