Ennyit még soha nem fizettek egy 50 éves autóért

52 millió dollárért cserélt gazdát a múlt hónapban egy 1963-as évjáratú Ferrari 250 GTO, amely ezzel élre állt a világ legdrágább autóinak listáján.

A fejleményről a Bloomberg News számolt be, amely szerint a gigantikus összeget egy privát tranzakció keretein belül fizette ki egy meg nem nevezett vásárló egy amerikai gyűjtőnek, bizonyos Paul Pappalardónak. Bár a korábbi tulajdonos nem kívánta kommentálni az ügyet, a Bloombergnek három veteránautó-specialista is megerősítette, hogy az üzlet létrejött, ráadásul egyikük érintett is volt a tranzakcióban.

Pappalardo piros GTO-ja egy másik GTO-t utasított maga mögé a történelem legdrágább autóinak listáján. Azt az 1962-es évjáratú almazöld példányt – amellyel a múltban a brit autósport-legenda Stirling Moss versenyzett – tavaly júniusban 35 millió dollárért adták el, szintén egy privát üzlet keretein belül.

Nem véletlen, hogy a 250 GTO-k ilyen őrült árakon cserélnek gazdát: a maranellói márka mindössze 39 példányt gyártott a típusból, így igazi ritkaságnak számít. „Olyan, mint Mona Lisa. Misztikuma van. A kollekciód csak akkor lehet csodálatos, ha van egy GTO-d” – idézett a Bloomberg egy Don Williams nevű ismert kaliforniai autógyűjtőt.

Bár a GTO-k olyan hírességek és milliárdosok tulajdonában vannak, mint például a Pink Floyd dobosa, Nick Mason és a Wal-Mart főguru Rob Walton, nem mindenki érti, hogy miben rejlik az autó varázsa: „Kultautó, ez tény” – mondta egy londoni Ferrari-márkakereskedő, Joe Macan. „Ha milliárdos vagy, úgy érzed, hogy kell lennie egy ilyennek a gyűjteményedben. Jómagam nem értem, miért van ez így, mert ez a kocsi nem is annyira szép, ráadásul Le Mans-ban sem győzött. Inkább egy Testa Rossát választanék.”

A frissen gazdát cserélt GTO egyébként az 5111-es alvázszámú modell, amelynek legjelesebb versenysportbeli eredménye az 1963-as Tour de France autóverseny megnyerése. A futamon egy francia pilóta, Jean Guichet ült a volán mögött.

Kimaradt?