Hatóanyagban nincs különbség az eredeti és a generikum gyógyszerek között

Csupán az árban van különbség az eredeti és az általános hatóanyagú (generikum) gyógyszerek között. A legtöbb eredeti, vagyis külföldön gyártott gyógyszernek helyi, Romániában gyártott változata is van, de számos olyan gyógyszer van, aminek csak a külföldi változata létezik. Sokan nem tudják, hogy mi a különbség a kétféle gyógyszer között.

A belföldi gyógyszert magáról a benne található hatóanyagról nevezik el, míg a külföldi gyógyszerek esetében ez nem mindig van így – derült ki egy gyógyszerészasszisztenssel folytatott beszélgetésünk során. A vásárlók többsége azonban legtöbbször az ár alapján tesz különbséget a gyógyszerek között: sokan az általános hatóanyagú, belföldi gyógyszert részesítik előnyben, mivel az olcsóbb.

„Az eredeti hatóanyagú, külföldön készített gyógyszerek drágábbak, magától érthető ok miatt: az előállítási költség és a szállítás növeli a rájuk kiszabott árat. Ez nem azt jelenti, hogy a belföldiek, a generikumok rosszabbak lennének, hiszen ugyanolyan hatóanyagokat tartalmaznak” - számolt be portálunknak Bodor Zsuzsanna, a csíkszeredai Ghalenus Pharm gyógyszertár gyógyszerészasszisztense, hozzátéve, hogy a patikusok általában felvilágosítják a vásárlókat.  „Elmondjuk nekik, hogy egy adott tünetre milyen gyógyszert érdemes szedni, felajánljuk nekik a választás lehetőségét, például kétféle gyulladáscsökkentőt ajánlunk, a vásárló pedig vagy az ár, vagy pedig a név alapján dönti el, hogy melyiket kéri” – magyarázta a szakember.

Az olcsóbb gyógyszer ugyanúgy hat, mint annak az eredeti, drágább, külföldi változata. Vannak azonban emberek, akik például a külföldi gyógyszert helyezik előtérbe, mert annak a hatásában hisznek, de sokan vannak, akiknél a belföldi a „nyerő”. Sok esetben, általában a falun élőknél és a nyugdíjasoknál az ár szempontjából választják ki az adott gyógyszert. Vannak esetek azonban, amikor kénytelen a vásárló a külföldit megvenni, mivel belföldi változata nem létezik az adott gyógyszernek. A név is sokat számít, mert ilyenkor a megszokás kérdése is érvényesül. „Sokan a gyógyszer neve alapján döntenek: ismerik a Paracetamolt, ezért meg sem fordul a fejükben, hogy annak az eredeti változatát, a Nagy Britanniában gyártott Panadolt vásárolják meg.” – szemléltette a gyógyszerészasszisztens.

Az elmondottak a gyógyszertári szemlénk ideje alatt be is igazolódtak. Volt vásárló, aki gyulladáscsökkentőt kért, a felajánlott választási lehetőség előtt már mondta is a nevét a kért, eredeti hatóanyagú, külföldi gyógyszernek. Ezzel ellentétben volt olyan vásárló is, aki rövid mérlegelés után a generikum mellett döntött, mert azt ismerte.

Kimaradt?