Meddig marad foghíjas a román parlament?

Összeférhetetlenség vagy vagyonosodásukat firtató eljárás miatt 21 honatya veszítheti el mandátumát az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséggel (ANI) való perek lezárása után. Ezekkel a politikusokkal együtt 29-re növekedhet a parlamentben megüresedett mandátumok száma, a kormány ugyanis több választókörzetben – a mandátumok különböző okok miatti megüresedését követően - máig nem írt ki időközi választásokat. Ezt az Állandó Választási Hatóság is sürgette, ugyanakkor a hatályos jogszabályok szerint is a mandátum megüresedése után 90 napon belül új választásokat kell szervezni az adott választókerületben.

A Gândul honlapján közzétett összeállítás szerint ismert politikusok ( szociáldemokrata párti (PSD) Ecaterina Andronescu szenátor, volt oktatási miniszter, Oana Niculescu-Mizil képviselő, Anghel Stancu, ugyancsak PSD-s képviselő) elsőfokon már elvesztették perüket az ANI ellen, és már csak a legfelsőbb bíróság ítéletén múlik mandátumuk sorsa. Jogerős ítélet ugyanis esetükben mandátumvesztéssel jár.

Az ANI által vizsgált honatyák kétharmada szociáldemokrata párti. A feddhetetlenségi ügynökség eddig 49 honatya vagy kormánytisztviselő kapcsán indított kivizsgálást. Harmincötnek közülük még a bíróságon van az ügye, 31-en már az óvás szakaszában. A vizsgált személyek közül 21-en újabb mandátumhoz jutottak a legutóbbi választásokkor, ők azok, akik jogerős ítélet esetén elveszítenék parlamenti megbízásukat.

Ebben a parlamenti ciklusban eddig összesen nyolc mandátum üresedett meg különböző okokból. Az RMDSZ például Olosz Gergely szenátor lemondásával veszített egy parlamenti helyet. Victor Ponta miniszterelnök korábban kifejtette: az időközi választásokat akkor írják ki, miután egy nagyobb csoportnyi megszűnt mandátumú képviselő összegyűl. „Még van néhány személy, akik végleges bírósági ítéletre várnak, az időközi választásokat vélhetően egy napon szervezzük az összes választókerületben” – mondta a kormányfő azokra a honatyákra utalva, akiknek meggyűlt a bajuk az ANI-val.

Automatikusan megszűnik a mandátumok azoknak, akik elveszítik a pereket, a szabályozás szerint ugyanakkor három évig nem tölthetnek be közsztséget. Az RMDSZ-nek két képviselője - Máté András Levente és Kerekes Károly – ellen indult eljárás összeférhetetlenség miatt. A Szociáldemokrata Párt 14 politikusának szűnhet meg a mandátuma, ugyanez a veszély fenyegeti a Demokrata-Liberális Párt két képviselőjét is. A listán van még egy független képviselő, a Nemzeti Liberális Párt egy politikusa, illetve a kisebbségek egy képviselője.

Az ANI ellenben nem szabályozza az EP-képviselői mandátumokat, ezt kihasználva a szorult helyzetből a liberális Eduard Hellvig és Ovidiu Silaghi képviselők az Európai Parlamentben folytatják tevékenységüket. Az összeférhetetlenség ugyanis megszűnt ,miután pártjuk a megüresedett EP-képviselői helyre jelölte őket, és lemondtak a bukaresti parlamentben betöltött mandátumukról.

Kimaradt?