Pénz nélkül maradnak év végére a hazai kórházak

Az év utolsó két hónapjára nincs biztosítva az egészségügyi szolgáltatások és a kórházak működtetéséhez szükséges pénz, kongatta meg a vészharangot Vasile Neagovici. A Sanitas egyészségügyi szakszervezet Kovászna megyei elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az egészségügyben dolgozók elkezdték a tiltakozássorozatot.

Jövő csütörtökig Bukarestben az Egészségügyi Minisztérium előtt tüntetnek, megyénként váltva egymást. A háromszéki egészségügyiek jövő kedden vonulnak Bukarestbe. A szakszervezeti vezető rámutatott: októberben nagyszabású, több mint 10 ezer embert megmozgató tüntetést szerveznek a fővárosban, és ha a kormány nem rendezi követeléseiket, novemberben általános sztrájkot hirdetnek. Az esetben csak a sürgősségi eseteket látják el, a kórházi osztályok csak a kapacitásuk 30 százalékán fognak működni.

Mint arról beszámoltunk, az egészségügyben dolgozók követelik, hogy a kormány biztosítsa a kórházak novemberi és decemberi működéséhez szükséges pénzösszegeket. A sepsiszentgyörgyi megyei kórház például évi 42 millió lejes költségvetésből gazdálkodik, és még 4 millió lejre lenne szükség, hogy november-december időszakban is fedezzék kiadásaikat. A Sanitas szakszervezet háromszéki elnöke felrótta, hogy 23 éve csak „kísérleteznek az egészségüggyel”, de senki nem kínált megoldást az égető problémákra.

A mostani tüntetéssorozat révén követelik, hogy a kormány a mostani 3,5 százalékról, fokozatosan növelje a bruttó hazai össztermék 6 százalékára az egészségügyre fordított összegeket. Kérik, hogy a szaktárca ne változtassa meg a közkórházak működési formáját, vagyis ne kényszerítsék, hogy civil szervezetként vagy kft.-ként működjenek.

Vasile Neagovici szerint a szaktárca így akar burkolt módon bezárni egyes egészségügyi intézményeket, hiszen a civil szervezetként vagy kft.-ként működő kórházak ellen csődeljárást lehet majd indítani. Kérik még a teljes egészségügyi személyzet fizetésének növelését jövő év januárjától, az alkalmazások lehetővé tételét és a kollektív munkaszerződés megkötését. Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter szerdán arra kérte a tüntető egészségügyi alkalmazottakat, ne követeljenek tőle lehetetlent. „Én is szeretném a csillagos égről a holdat, de nem lehet” – fogalmazott a tárcavezető.  

 

Kapcsolódók

Kimaradt?