Elkezdték az orvosok a figyelmeztető tiltakozásokat

Szeptember 27-ig naponta mintegy száz ágazati dolgozó tart két órás sztrájkőrséget az egészségügyi minisztérium épülete előtt. Figyelmeztettek, ha kéréseiket nem rendezik, októberben tiltakozó felvonulást is tartanak a fővárosban.

Az Egészségügyi Szakemberek Koalíciója (CRP) nevű, néhány hete alakult ernyőszervezethez 8 egészségügyi szakszervezet tartozik. Szóvivője, Marius Sepi szerdán kijelentette: reményeik szerint a tiltakozás kezdeti formája elegendő lesz ahhoz, hogy tárgyalásokra kapjanak meghívást a minisztériumtól.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter szerdán arra kérte a tüntető orvosokat, ne követeljenek tőle lehetetlent. „Én is szeretném a csillagos égről a holdat, de nem lehet” – fogalmazott. Mint magyarázta, tisztában van a rendszer hiányosságaival, és az általa vezetett tárca minden lehetőséget megragad, hogy enyhítsen a hiányokon. Azt is leszögezte, hiába követelik az egészségügyi alkalmazottak az országos bruttó össztermék (GDP) 6 százalékát az ágazat számára, ezt a kérést nem áll a minisztérium hatalmában teljesíteni.

Az Antena 3 hírtelevízióna nyilatkozva emlékeztetett: az egészségügyi törvény módosító javaslatai között szerepel az is, hogy az orvosokat kivegyék a közalkalmazotti besorolásból, ami lehetővé teszi a béremelést is. A módosításokat december 21-ig kellene elfogadnia a parlamentnek, és ha ez megvalósul, akkor már 2014. január elsejétől életbe is lép az új törvény.

Mint ismert, az orvosok az alacsony bérek és a munkakörülmények miatt tiltakoznak. Azt szeretnék, hogy a kormány több pénzt fordítson az ágazat működtetésére és fejlesztésére, illetve el akarják érni, hogy a bérezésre vonatkozó új törvény is megfeleljen az elvárásaiknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?