Diáksztrájkkal kezdődött a tanév Sepsiszentgyörgyön

Diáktiltakozással kezdődött a tanév Sepsiszentgyörgyön. Több megyeszékhelyi iskola mintegy 15 tanulója szervezett tiltakozó akciót a tanévkezdéskor, és azt követelték az oktatási minisztertől, hogy maradéktalanul fizesse ki az ingázási költségeiket vagy ha nem, akkor mondjon le. A sztrájkoló fiatalok szerint vannak közöttük olyanok, akiknek tavaly november óta tartozik a szaktárca az ingázási költségek megtérítésével.

A diákok bejelentették, hogy folytatják a sztrájkot, így szerdán és csütörtökön Háromszék négy városában – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón élő láncot vonnak az iskolák köré. A tiltakozó akciót a Kovászna megyei Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezi, és a nyári vakáció ideje alatt közel 3000 támogató aláírást gyűjtöttek a kifizetetlen bérletpénzek miatt elégedetlen tanulóktól és szüleiktől.

A tiltakozó levelet aláírók kérik Remus Pricopie oktatási miniszter lemondását, mivel nem teljesítette ígéretét, hogy teljes egészében törleszti a tartozását. Kovászna megyében 2500 diák ingázik naponta otthona és iskolája között. Számukra a kormány a tanév végéig kifizetett 640.000 lejt, viszont továbbra is el van maradva a 2012 november és december időszakra illetve a 2013-ra érvényes költségtérítéssel, ami Háromszéken közel 2 millió lejre rúg.

Keresztély Irma háromszéki főtanfelügyelő szerint az oktatási miniszter arról tájékoztatta a tanfelügyelőségeket, hogy a kormány egyelőre nem tudta beazonosítani az tartozásai kifizetéséhez szükséges pénzösszeget, arra viszont ígéretet tett, hogy a mostantól aktuális költségtérítéseket időben kifizeti.

A szállító cégek árai között nagy és indokolatlan különbségek voltak, ezért az oktatási tárca maximalizálta az utazási támogatást. E szerint három kilométeres távra bérletenként havonta legtöbb 26 lejt, ötven kilométeres távra pedig bérletenként havonta legtöbb 120 lejt térítenek meg a diákoknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?