Cazanciuc: a Verespatak-törvény pozitív véleményezést kapott

Pozitívan véleményezte a kormány Verespatak-tervezetét az Igazságügyi Minisztérium – közölte hétfőn az Igazságügyi Minisztérium. Robert Cazanciuc tárcavezető a minisztériumnak a tervezettel kapcsolatos álláspontját firtató kérdésére azt válaszolta: a véleményezés pozitív volt és nem negatív, ahogy az korábban a sajtóban megjelent.  

A kormány összeállította Verespatak-törvény tervezetéről egy néhány napja napvilágra került véleményezésében az igazságügyi tárca szakértői rámutatnak: a Verespatak-törvény tervezete több ponton alkotmányellenes. A dokumentum szerint Dan Șova nagyberuházásokért és külföldi befektetésekért felelős tárca nélküli miniszter hivatala egy egyedi megállapodást próbál törvényben szabályozni, holott az alkotmány szerint a törvényeknek általános hatályuk kell legyen.

A véleményezésében még egy sor hivatal jóváhagyását kérte a tervezetre, ugyanakkor annak módosítását is ajánlotta.

A kormánynak a Verespatak térségében megvalósítandó arany és ezüstérc kitermeléssel kapcsolatos intézkedésekkel kapcsolatos tervezete a külföldi beruházóval megkötendő új egyezmény elfogadásáról szól, amelynek értelmében a Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) többségi tulajdonosa több részletben ingyen átadja részvényei 5,69 százalékát a román állam által ellenőrzött kisebbségi tulajdonosnak, így a román állam részesedése eléri a 25 százalékot. A törvénytervezet kiemelt, nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítja a verespataki beruházást. A kitermelés után a román államot megillető járadékot a törvénytervezet 6 százalékban állapítja meg a Romániában általános 4 százalék helyett. A járadékot a román államnak joga van természetben igényelni. A befektető vállalja, hogy konzerválja és újjáéleszti a térség kulturális örökségét, biztosítja a környezet védelmét, eltünteti az egykori román állami bányavállalat által okozott szennyezéseket, és hozzájárul a verespataki közösség fenntartható gazdasági és kulturális fejlődéséhez.

A parlament elé küldött tervezet országos sztrájkhullámot eredményezett, közben a kétharmados többséggel kormányzó Szociáldemokrata Szövetség (USL) egyes vezető politikusai - köztük Victor Ponta miniszterelnök is - bejelentették, hogy a bányanyitás ellen szavaznak, ha majd a román parlament dönteni fog a törvénytervezetről.

Ponta utólag azt nyilatkozta: azért kellett a parlament elé terjeszteni a Verespatak-törvényt, hogy a bányanyitást tervező Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) ne kezdeményezhessen pert a kormány ellen. A miniszterelnök szerint a vállalat több milliárdos kártérítést követelhet mivel a bányanyitás terén máig nem történt előrelépés.

A kanadai többségi tulajdonban lévő Roșia Montana Gold Corporation 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?