Verespatak: újabb tiltakozás Kolozsvár főterén

Ismét tüntetők gyűltek össze kedd este Kolozsvár és Bukarest központjában, hogy a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt és a román kormány ezzel kapcsolatos törvénytervezete ellen tiltakozzanak - közölte a Mediafax hírügynökség.

Vasárnap az erdélyi település megmentéséért küzdő Alburnus Maior egyesület felhívására több romániai és külföldi nagyvárosban rendeztek bejelentett demonstrációt. A tiltakozó megmozdulások hétfőn és kedden is folytatódtak a fővárosban - immár előzetes engedélyeztetés nélkül.

Kolozsvár főterén kedd este mintegy ezer tüntető - köztük Emil Boc polgármester, volt kormányfő felesége - tiltakozott az ellen, hogy a kanadai többségi tulajdonban lévő Rosia Montana Gold Corporation az erdélyi Verespatakon megnyissa Európa legnagyobb ciántechnológiát alkalmazó külszíni aranybányáját.

"Kultúrát akarunk, nem ciánt", "Verespatak sebe valamennyiünké" - kiabálták a kolozsvári tüntetők, akik - a bukaresti tiltakozók előző napi példáját követve - rövid időre leültek az úttestre, megbénítva ezzel a forgalmat a Kolozs megyei prefektusi hivatal előtt. Az Agerpres hírügynökség szerint Bukarestben csökkent a tüntetők létszáma a korábbi napokhoz képest: kedd este mintegy háromszázan demonstráltak a verespataki bányaprojekt ellen.

Traian Băsescu államfő kedden bejelentette: egyelőre nem ír ki népszavazást Verespatak ügyében - ezt a lehetőséget egyébként hétfőn ő maga helyezte kilátásba. Hozzátette: nem akarja a népszavazással meggátolni a parlamenti vitát, amelyet maga is hasznosnak tart, és szerinte leghamarabb a jövő évi európai parlamenti választások idején lehetne megrendezni egy népszavazást.

Kapcsolódók

Kimaradt?