Jó ötlet Ponta szerint Verespatakról népszavazást tartani

A kormányfő támogatja Traian Băsescu államelnök felvetését, miszerint a verespataki beruházás ügyében népszavazást fog kiírni – derült ki hétfőn, az USL ülése után Victor Ponta bejelentéséből.

„Ha Traian Băsescu államelnök alkotmányos hatáskörének megfelelően hasznosnak véli egy népszavazás kiírását, úgy gondolom, hogy az nagyon jó ötlet” – jelentette ki hétfőn Victor Ponta kormányfő, az USL ülése után. Leszögezte, hogy kormányfőként „bátor, de vitatott” döntést hozott meg, amelyért a kritikákat is vállalja.

Ponta kifejtette, ha nem ültek volna le, hogy a projekt műszaki részét megtárgyalják, az ügyben érdekelt vállalatok beperelték volna a román államot, és körülbelül kétmilliárd dolláros kártérítést követeltek volna.

A kormányfő kifejtette, a parlament az az intézmény, amely döntést hozhat az ügyben, ez a fórum az ideális a projekt megvitatására és a tájékozódásra. „Ha továbbra is a kormánynál tartottuk volna az ilyen projekteket, melyek esetében az előző kormány gyávasága nem tette lehetővé a döntést, csak azt jelenthettem volna be, hogy a román államnak több milliárd dollár kártérítést kell kifizetnie egy projektért, amely soha nem valósul meg” – mondta Ponta.

Traian Băsescu államelnök hétfőn kijelentette, hogy továbbra is támogatója a bányászatnak, de a verespataki bányakitermelés törvénytervezete a kormány „gyávaságát” bizonyítja, és nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy az EP-választásokkal egy időben népszavazást írjon ki ebben az ügyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?