Pótérettségi: az aradiak teljesítettek a legjobban

A tavalyinál gyengébb az idei átmenési arány a pótérettségin. Az oktatási tárca hétfőn délben hozta nyilvánosságra az összesített eredményeket, ennek értelmében az augusztus-szeptemberi vizsgaidőszakban a vizsgázók 20,36 százalékának sikerült elérnie a 6-os átmenőjegyet, ez 5,13 százalékponttal kevesebb a tavalyi eredménynél. Az oktatási minisztérium közleménye szerint a vizsgázók nagy többségének eredménye 6,00 és 6,49 osztályzat között helyezkedik el, azaz épp, hogy átcsúsztak a vizsgán. A pótérettségin senki nem vizsgázott 10-esre.

A legmagasabb átmenési arány Arad megyében van, itt a diákok 35,9 százaléka szerzett diplomát. A legkevesebb sikeres pótérettségiző Ilfov megyében van. Kolozs megyében 433 diáknak, a beiratkozottak 22,8 százalékának sikerült a pótérettségi. A Maros megyei pótérettségizők 22,26 százaléka kapja meg az érettségi diplomát, tudtuk meg Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettestől.

A Bihar megyei diákok 24,25 százalékának sikerült a pótérettségi. Hargita megyében a pótvizsgázók 25,86 százaléka kapott átmenőjegyet, ez az arány 3,54 százalékponttal jobb, mint a tavalyi pótérettségin elért eredmény.

A fellebbezések előtti eredmények szerint 184 háromszéki diáknak – a vizsgázók 25,45 százalékának - sikerült diplomát szereznie. A Kovászna megyei és a Hargita megyei tanfelügyelőség adatai szerint is, idén is a román nyelv és irodalom és a matematika vizsga bizonyult a legnehezebbnek.

Az óvásokat hétfő délután 16 óráig fogadják a vizsgáztató központokban, végleges eredményhirdetés szeptember 5-én lesz.. Az idei pótérettségire összesen 88090 diák iratkozott be, ebből 14751 tanulónak sikerült, 317-et pedig puskázás miatt kizártak. Ők a következő két érettségi lehetőséggel nem élhetnek, és nem ismerik el a már letett, sikeres vizsgaeredményeket sem, leghamarabb 2015 júniusában állhatnak a vizsgabizottság elé.  

Kapcsolódók

Kimaradt?