Nem kérnek ebből a régióból a székelyföldiek

Elutasítja Kovászna és Hargita megye tanácselnöke a szociáldemokraták által javasolt Maros, Hargita, Kovászna és Brassó megyéből álló régiót. Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint az RMDSZ által korábban benyújtott törvény lehet a tárgyalási alap a fejlesztési régiókról.

Mint ismert, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pénteki vezetőségi ülése után körvonalazódott az az elképzelés, hogy a közigazgatási átszervezést egyelőre ugyan nem lehet lebonyolítani, ám a fejlesztési régiók határait ősszel módosítani kell. Javaslatuk az, hogy a három székelyföldi megye (Maros, Hargita és Kovászna) Brassó megyével alkosson közös fejlesztési régiót. A javaslatot a miniszterelnök megvitatná az ellenzékkel is.

Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor a maszol.ro-nak kifejtette: a központi régióban gazdasági szempontból Kovászna, Hargita és Maros megye működik egyformán, Brassó és Szeben gazdasága szintén hasonló, míg Fehér megyéhez egyiknek sincs köze, főleg nem Székelyföldnek. A politikus abban reménykedik, hogy a kormányfő belátja: a régiók kialakításakor figyelembe kell venni a kulturális, gazdasági és földrajzi paramétereket és az uniós ajánlásokat.

„Az RMDSZ ragaszkodik ahhoz, hogy Kovászna, Hargita és Maros megye egy régiót alkosson, Marosvásárhely központtal. Kitartunk amellett is, hogy Bihar, Szilágy és Szatmár megye egy közigazgatási régióba kerüljenek” – magyarázta.

Pontáék javaslatával Hargita Megye Tanácsának elnöke sem ért egyet. Borboly Csaba  a maszol.ro-nak háromszéki politikustársához hasonlóan azzal érvelt, hogy a fejlesztési régiók kialakításakor figyelembe kell venni a kulturális, gazdasági és földrajzi adottságokat.

„Annak én is örvendek, hogy az RMDSZ többszöri javaslatára a Ponta-kormány fontolóra veszi a fejlesztési régiók újratárgyalását. Szakembereink szerint a legrosszabb változat az, ha maradnak a jelenlegi fejlesztési régiók” – fogalmazott Borboly.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a maszol.ro-nak elmondta, az RMDSZ már korábban kért találkozót a miniszterelnöktől gazdasági és adópolitikáról, és javasolta azt is, hogy nyissák meg a fejlesztési régiók kérdését is. Szerinte a vitának kiváló kiindulópontja lehet az RMDSZ fejlesztési régiókról szóló törvénye, amely a szenátuson hallgatólagosan átment, és 16 fejlesztési régiónak a létrehozását javasolja.

„Az lenne az indokolt, ha a kormány nem egy újabb tervezettel állna elő, hanem vitassuk meg az RMDSZ törvényjavaslatát Nyilván ezen a jogszabályon lehet módosítani, de egy olyan kiindulása alap, amit mi jónak tartunk. Egyébként más törvénytervezet nem létezik a fejlesztési régiókkal kapcsolatban” – magyarázta Kelemen Hunor. Tájékoztatása szerint várhatóan szeptember második hetében tárgyalnak ezekről a kérdésekről a kormányfővel.

Kapcsolódók

Kimaradt?