Cseke Attila Pontáék terveiről: „hülyének néznek bennünket”

Cseke Attila képviselő szerint a miniszterelnök azért jelentette be pénteken a régiók számának növelését, mert az alkotmányról szóló népszavazás elmaradása miatt a kormány nem tudja végrehajtani a beharangozott közigazgatási átszervezést, és helyette fel kell mutatnia valamit a választóknak.

„Egész évben azt hangoztatták, hogy idén regionalizáció lesz, ám ez az alkotmánymódosító referendum magas küszöbe miatt elmarad. Ezért a közigazgatási régiók megrajzolása helyett most a fejlesztési régiókat módosítanák. Ha már kezdetektől ezt teszik, az RMDSZ korrektnek és támogatónak találhatta volna a kezdeményezést” – mondta a maszol.ro-nak a közigazgatási bizottság tagja.

Cseke emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ már jó ideje benyújtotta a parlamentbe a 16 fejlesztési régióról szóló tervezetét. Szerinte a miniszterelnök és pártja nem azért módosítaná most a fejlesztési régiókat, mert rájöttek arra, hogy „az RMDSZ-nek igaza volt”, hanem azért, mert a közigazgatási reform elmaradásával „kezdeni kellett valamit”.

Pontának azt a kijelentését, hogy a kormány ősszel prioritásként kezeli a decentralizációt, a képviselő úgy kommentálta: „Hülyének néznek bennünket”. Cseke arra utalt, hogy valójában a decentralizációnak éppen az ellenkezőjét tervezi a kormány: a pénzügyi igazgatóságokat regionalizálják és megszüntetik a jogi személyiségüket 33 megyében, emellett tervezik a mentőszolgálat regionalizálását is.

Kapcsolódók

Kimaradt?