A nyolc helyett tíz fejlesztési régiót szeretnének Pontáék

A jelenlegi nyolc fejlesztési régió helyett tíz fejlesztési régiót szeretne a Szociáldemokrata Párt (PSD) – tudta meg a HotNews PSD-s forrásokból, miután az alakulat ügyvezető elnökségének pénteki ülésén Victor Ponta pártelnök-kormányfő bejelentette: ősszel folytatódik a decentralizáció, és egyengetni szeretnék a terepet a közigazgatási régióknak.

A miniszterelnök elmondta, az alkotmányról szóló népszavazást várhatóan a jövő évi elnökválasztás első fordulójában tartják. Addig még nem lehet közigazgatási régiókra osztani az országot, de nem ülnek ölbe tett kézzel: előkészítik az ország területi-adminisztratív átszervezését. Első lépésként módosítanák a jelenlegi nyolc fejlesztési régióról szóló 1998/315-ös törvényt, növelve a régiók számát. Azt azonban nem részletezte, hogyan módosulnának a régiók határai.

A HotNews úgy tudja, a PSD vezetői támogatnák, hogy a jelenleg hat megyét magába foglaló központi fejlesztési régió két legnagyobb városát, Brassót és Nagyszebent különválasszák, s két kisebb fejlesztési régióba sorolják. Emellett létrehoznák a dobrudzsai fejlesztési régiót.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?