Ellenőrzik az esélyegyenlőség biztosítását Hargita megyében

Átfogó ellenőrzéssorozatot végez országos kampány részeként Hargita megyében a Hargita Megyei Szociális és Kifizetési Ügynökséghez tartozó Szociális felügyelőség. Az idei év január 15 és november 15 között zajló akció során önkormányzatoknál, tanintézményeknél, valamint közszállítást végző cégeknél tartanak ellenőrzéseket, hogy azok betartják-e az esélyegyenlőségre vonatkozó törvényes előírásokat.

„Az ellenőrzések célja megvizsgálni a 448/2006-os törvény betartását, amely meghatározza a fogyatékos személyek jogait, illetve a közintézmények feladatait, kötelességeit ezen jogok biztosításában. A törvényes előírások be nem tartása esetén 6 és12 ezer lej közötti büntetés róható ki a közintézményekre” – tájékoztatott Lukács Erzsébet, a Hargita Megyei Szociális és Kifizetési Ügynökség igazgatója.

A municípiumokban a helyi szintű közszállítást ellátó két Hargita megyei cég ellenőrzése során az derült ki, hogy három nagyvárosban 14 szállítóeszköz áll a lakók rendelkezésére, amelyből 10 autóbusz és 4 mikróbusz. A 10 légpárnás autóbusz a sofőr segítségével akadálymentessé tehető, azonban a buszmegállókban nincsenek kijelölve azok a helyek, ahol a fogyatékkal élő személy várakozhat. A taxik esetében eddig 7 szolgáltatót ellenőriztek, ezek összesen 160 autót működtetnek.

„Az ellenőrzés során kiderült, egyetlen autó sincs speciálisan úgy átalakítva, hogy kerekesszéket használó, fizikai fogyatékkal élő személyt szállíthasson. Ezek a taxis cégek azonban szerződést kötöttek a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetével, amely három speciálisan kialakított autóval rendelkezik, amelyet a taxisok bérbe vehetnek speciális igények kiszolgálása esetén” – tájékoztatott Lukács.

Az iskolák ellenőrzésével kapcsolatosan elmondta, hogy a tanintézményeknek meg kell felelniük az idén, február 12-én megjelent, módosított előírásoknak, ami a bejáratok kialakítását és a speciális igényeket kiszolgáló illemhelyeket érinti.

„A Hargita megyei tanfelügyelőség 116 iskolát terjesztett elő ellenőrzésre, amelyből július 20-ig 39 - 19 municípiumi és 22 községi - tanintézményt sikerült ellenőrizni. A 39 felmért iskolából 8 esetében nem szükséges a feljáró építése, 10 esetében megfelelő a feljáró, újabb négy esetében pedig nem megfelelő a már meglévő feljáró. 17 tanintézményben pedig nincs olyan feljáró, ami lehetővé tenné a kerekes székek bejutását az intézménybe, további 9-nél pedig az ajtó mérete nem engedi ezt. A 39 felmért iskolában csak 8 esetében van akadálymentes mosdóhelyiség kialakítva, és csak egy iskolában van fogyatékos személyek számára átalakított bútorzat – számolt be az intézményvezető.

„Sok esetben észrevehető, hogy az építkezési vállalkozók nem tartják be a vonatkozó előírásokat az építés során, vagy a felújítások esetében. Szeretnénk felhívni az iskolák vezetőségének figyelmét az akadálymentesség és az esélyegyenlőség biztosításának fontosságára” – összegzett a szociális és kifizetési ügynökség igazgatója.

Kimaradt?