Orbán: hazafias erény nem feladni a saját nyelvet

Az államadósság csökkentése összmagyar érdek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a tusnádfürdői nyári szabadegyetemen szombaton tartott előadása után, kérdésekre válaszolva.

Ha egy országban az államadósság a bruttó hazai össztermék (GDP) 90 százalékát meghaladja, onnan "önerőből visszajönni" szinte alig van esély - mondta a kormányfő egy kérdésre válaszolva, hozzátéve, hogy a magyar adósságállomány 77 százalék körüli, 70-90 százalék között, "az életveszélyes sávban vagyunk". Egy rossz döntés, rossz reagálás és "pillanatok alatt felfut az államadósság". Mint mondta, 50 százalék alatt "kezdődik az élet".    Mivel a magyar gazdaság erőforrásai nem végtelenek, világossá tenni, hogyan osztjuk be az erőinket - mondta, hozzátéve, hogy az utóbbi három évben arra voltak képesek, hogy pótolják azt, amit a "nem nemzeti kormányok elhanyagoltak vagy leromboltak" a határon túli magyar intézményrendszerben. A bővülés ezután következhet - jelentette ki.

A miniszterelnök egy másik kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy idegen nyelvet középiskolás korban kell megtanulni, az idegen nyelv tudása feltétele kell hogy legyen a felsőfokú tanulmányoknak. Nem hazafias erény, ha valaki csak magyarul beszél - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy "hazafias erény nem feladni a saját nyelvet".    

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar nyelvű képzésének nehézségeiről szólva megjegyezte, hogy "nem Istentől elrugaszkodott gondolat" a magyar nyelvű orvostudományi képzés, hozzátéve, hogy erről külön is érdemes lenne beszélni.    

Magyarország és Szlovákia kapcsolatáról Orbán Viktor azt mondta: bizalomépítő lépések kellenek. "Sziszifuszi munkára van szükség", közös gazdasági sikerekre, határátkelők, hidak építésére. "Csak a következő magyar választások után tudjuk a kettős állampolgárság kérdést felvetni" - jelentette ki.

A magyar és a román kormány viszonyáról azt mondta, hogy az "alakulófélben van". Traian Basescu román államfővel ugyanakkor "nyílt, őszinte, hazafias együttműködésben állunk, a korábban kialakított kapcsolat most is működik" - tette hozzá.     

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke - szintén kérdésekre válaszolva - arról beszélt, hogy a kisantant "annyira megosztotta a magyarságot és az egyházainkat is, hogy most is a poszttrianoni és posztkommunista örökségtől szenvedünk", és 2010 után sem tud "egy táborba állni" az összes határon túli magyar politikai erő. Ezt "bűnbánattal, de realizmussal konstatálhatjuk" - mondta, hozzátéve, hogy nem mindenáron kell, de "alapvető célok mentén kialakulhat az egység". Az EMNT elnöke bírálta az RMDSZ-t és a Ponta-kormányt, ugyanakkor arról is beszélt, hogy "aki nem korrupt, gyűjtsük ki, fogjunk kezet, fogjunk össze".

Azt javasolta, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi státust" az erdélyiek felett, mint Ausztria, Dél-Tirol felett.  Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára rövid kommentárjában arról beszélt, hogy "össznemzeti élménnyé tudjuk tenni" a jövő évi parlamenti választásokat. Mind az eskütétel, mind az állampolgárság "igazi premierje a választásokon való részvétel lesz" - tette hozzá.    

Megemlítette, hogy a magyar nyár leglazább szabadegyeteme és legszínvonalasabb fesztiválja a Kárpát-medencében a Tusványos, amelyet jövőre 25. alkalommal rendeznek meg. Bejelentette, hogy a következő nyári szabadegyetem és diáktábor jelmondata a Történetekből történelem lesz.

A szombat délelőtti, nagyszínpadi előadásokat meghallgatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Tamás Sándor (RMDSZ), Kovászna megye és Borboly Csaba (RMDSZ), Hargita megye tanácselnöke, Antal Árpád (RMDSZ), Sepsiszentgyörgy polgármestere és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?