Baczoni Izolda halála: szorul a hurok a gyanúsított nyaka körül

Új bizonyítékok támasztják alá a vádhatóság szerint, hogy az első számú gyanúsított, Sabin Cristian Godja ölte meg július 7-re virradóra Baczoni Izoldát Székelyhídon. Az ügyészek kiderítették, hogy a fiatalember használta a KMDSZ irodavezetőjének telefonját az áldozat halála után – tudta meg a maszol.ro.

Lapunk kérésére a Bihar megyei törvényszéki ügyészség rendelkezésünkre bocsátotta annak a bírósági tárgyalásnak a jegyzőkönyvét, amelynek végén a korábban tíz napos vizsgálati fogságba helyezett gyanúsított előzetes letartóztatását újabb 19 nappal meghosszabbította a törvényszék. A dokumentum a gyilkosság forgatókönyvét is ismerteti.

A jegyzőkönyvhöz csatolt nyomozati anyag szerint az áldozat szemüvegét, egyik fülbevalóját, karkötőjét, cipőit egy vasúti töltés mellett szétszórva találták meg az ügyészek, ugyanitt a fűben vérnyomokat fedeztek fel. A holttestre mintegy tizenöt méterre, egy vizesárokban bukkantak rá. A lány szája és orra vérzett.

Mindebből az ügyészek azt a következtetést vonták le, hogy Baczoni Izolda és a fiatalember együtt mentek július 7-én, vasárnap éjjel a helyi diszkótól a vasúti töltésig. Itt Godja eddig ismeretlen okokból rátámadt a lányra. Áldozatát vélhetően a vasúti töltés tövében, a fűben fojtotta meg, majd a holttestet elhúzta a vizesárokig.

Az egyik kihallgatott tanú vasárnapra virradóra, 1 órakor látta a fiatal párt kijönni a szórakozóhelyről, ahonnan a székelyhídi múzeum irányában távoztak. Ugyanez a tanú egy társával együtt két órával később, 3 órakor találkozott Sabin Cristian Godjával, aki egyedül jött szembe velük az utcán. Megkérdezték, hol hagyta Izoldát, és azt a választ kapták, hogy lány hazament. Ez az ügyészek szerint bizonyítja, hogy Godja látta utoljára az áldozatot.

Ezzel szemben a gyanúsított azt állítja: valóban együtt hagyták el a diszkót Izoldával, ám csak a sarki cukrászdáig mentek együtt. Itt öt percig beszélgettek. Godja szerint többek között abban egyeztek meg, hogy nem folytatják titkos viszonyukat. Ezután a lány hazaindult, a fiú pedig nagymamája üresen álló lakására ment. Éjjel 3 órakor azért ment vissza a diszkóba – állítja Godja –, mert egy barátja, I. S., a segítségét kérte, ugyanis belekötött valaki a szórakozóhelyen. Ekkor találkozott az utcán a két tanúval is. Négy után ért ismét a nagymama lakására, ahol beáztatta a ruháit, vallomása szerint azért, mert dohányfüst-szagúak voltak.

Az ügyészek szerint I. S. cáfolta Godja állításait, mert nem kérte a segítségét, csak arról érdeklődött telefonon, merre van, hogy együtt mehessenek haza. Emellett a gyanúsított kihallgatása során többször ellentmondott korábbi nyilatkozatainak és más tanúk vallomásának.

A nyomozati anyag szerint Godja ellen szól az is, hogy a törvényszéki orvostani vizsgálat horzsolásnyomokat mutatott ki az öklén. Ez a vádhatóság szerint azt bizonyítja, hogy a fiú öklével ütötte Izoldát. Ezt azonban majd kimutathatják a DNS-vizsgálatok, amelyek eredményei még nem készültek el – állítják az ügyészek, akik a gyanúsított ruházatán fűnyomokat és földmaradványokat is találtak.

A perdöntő bizonyíték azonban a vádhatóság szerint az, hogy a fiatalember magához vette és használta is – saját kártyájával – az áldozat mobiltelefonját, röviddel a gyilkosság után. Erre a készülék úgynevezett IMEI-száma alapján jöttek rá az ügyészek a távközlési hatóságok segítségével. Godja öccse kihallgatásakor bevallotta: miután bátyját őrizetbe vették, maga is használta ezt a készüléket, amelyet testvére ágyán talált. A gyilkosság után néhány nappal a telefont egy nagyváradi zálogházba adta, mert szüksége volt pénzre. Baczoni Izolda telefonja végül ebből a zálogházból került elő.

Kapcsolódók

Kimaradt?