Liviu Dragneát nem aggasztják az EMNP tüntetései

Nem aggasztják Liviu Dragnea közigazgatásért felelős miniszterelnök-helyettest azok a demonstrációk, amelyeket az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hirdetett meg szombatra a kormány régiótervei ellen, a Székelyföld autonómiája mellett - derült ki a politikus csütörtöki nyilatkozatából.

Az EMNP július 20-án, 20 órától több mint száz erdélyi településen hívja 20 percre utcára a magyarságot, hogy a hatalom tudtára adja: nem ért egyet a kormány régiósítási tervével, és tiltakozik Székelyföld esetleges beolvasztása vagy feldarabolása ellen.

Dragnea egy ploiești-i sajtóértekezleten azt mondta, hogy nem aggódik, és "nincs túlságosan megijedve" a magyarok tiltakozása miatt. "Ez egy olyan politikai szervezet tiltakozáskísérlete, amely az ilyen akciókból táplálkozik, és nem az RMDSZ-re gondolok, amelyet szerencsére kiegyensúlyozott emberek vezetnek" - mondta Liviu Dragnea. Felidézte, hogy múlt héten a székelyföldi Bálványosfürdőn rendezett fórumon hat tüntető fogadta, akik csendben álltak, plakátokkal a kezükben.

"Megmondtam a magyar kisebbséghez tartozó kollégáknak, hogy tanúsítsanak ugyanolyan tiszteletet a térségben élő románok iránt, mint amilyet a bukaresti kormánytól elvárnak. Sem én, sem a kormány nem akarjuk állandósítani azt a helyzetet, amit hol egyesek, hol mások próbáltak a maguk érdekében, de sosem az ott élő polgárok javára kihasználni" - számolt be székelyföldi tapasztalatáról a román miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: az egy nagyon szép térsége Romániának, "egy román terület", amely előtt kiváló fejlődési perspektíva áll, ha az ott élők megértik, hogy a legfontosabb közös érdekük a fejlődés.

Bálványosfürdőn múlt héten Dragnea arról beszélt: nem tartja eleve kizártnak egy magyar többségű régió megalakítását Romániában. A székelyföldi fórumot követő sajtóértekezleten azt kérdezték tőle, lehetségesnek tartja-e, hogy - a történelmi Székelyföldet magába foglaló - Maros, Hargita és Kovászna megye önálló régiót alkosson. "Én nem szoktam eleve elutasítani a változatokat, éppen ezért nem zárom ki ennek a lehetőségét sem" - válaszolta a miniszterelnök-helyettes.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?