Grüman: nem raktunk ki senkit a teremből Bálványosfürdőn

Cáfolta Grüman Róbert Kovászna megyei RMDSZ-es tanácsos, hogy pénteken, a régiósításról tartott bálványosfürdői közvitán kirakta volna a teremből Ütő Gusztáv képzőművészt, EMNP-s politikust, aki egy "Székelyföld - Autonómia" feliratú táblával kívánt részt venni a rendezvényen. Tájékoztatása szerint az a közösségi oldalakon terjedő információ sem igaz, hogy RMDSZ-es szervezők elvették a teremben Boldizsár Béla bélafalvi néppárti tanácsostól a székely zászlót.

Grüman Róbert a maszol.ro-nak szombaton elmondta, Liviu Dragnea kormányfő-helyettes régiósításról tartott közvita-sorozatát a bukaresti fejlesztési minisztérium szervezi, így ők szervezték a bálványosfürdői rendezvényt is. „A közvita egy bizonyos forgatókönyv és protokoll szerint zajlik, amelyet a bukarestiek szabnak meg. Kovászna megye önkormányzata csak besegített a rendezvény lebonyolításába. A fővárosi szervezők kérése az volt, hogy a teremben ne adjunk teret a demonstrációknak, táblás tiltakozó akcióknak” – magyarázta a tanácsos.

Liviu Dragneát Kovászna megyei EMNP-sek a Székelyföld régiót követelő feliratokkal és Székelyföld-táblával és zászlóval várták Bálványosfürdőn. „Azzal semmi gond nem volt, hogy az épület előtt békésen demonstráltak. Csakhogy a táblát és a zászlót a terembe is be akarták vinni” – idézte fel az eseményeket Grüman.

A politikus leszögezte: nem rakta ki senki Ütő Gusztávot a teremből, a képzőművészt megkérték, hogy a tábláját hagyja kint, mert demonstrációnak kint van a helye. „Ezt követően Ütő Gusztáv átadta nekünk a táblát, és megkért, hogy vigyázzunk rá. Majd visszakérte a pannót és kiment teremből, végül visszajött, és végighallgatta a konferenciát” – magyarázta a tanácsos.

Grüman leszögezte azt is: a székely zászlót egy bukaresti szervező vette el Boldizsár Bélától, letette a sarokba, a tanácsos pedig a konferencia végén visszakapta.

Kapcsolódók

Kimaradt?