Másodszor is világelső lett a fiatal magyar fizikus

Tavalyi győzelme után idén is abszolút első helyre került a 44. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián (IPho) Szabó Attila, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákja. A 12. osztályos tanuló az első diák a verseny történetében, akinek kétszer is sikerült első helyet elérni.

A Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát a múlt héten rendezték Koppenhágában 82 ország 381 indulójának részvételével. Romániából két tanuló szerzett aranyérmet, hármat pedig ezüsttel díjaztak, mindannyian bukaresti diákok. Ezzel az éremegyüttessel az ország Európa-szinten első, világszinten pedig ötödik lett.

Maga a verseny két napig tartott. A résztvevőknek az első, elméleti fordulóban öt óra alatt három komoly elméleti feladatot kellett megoldaniuk. Egy nap szünet után következett a mérési forduló, amikor szintén öt óra állt rendelkezésükre két mérési feladat elvégzéséhez.

„A tavalyi verseny kiugróan nehéz, a mostani könnyebb, ám hosszabb volt, többet kellett számolnunk" - mondta a pécsi Leőwey Klára Gimnázium 12. osztályos tanulója, hozzátéve: nem lesz sok ideje pihenni, mivel a jövő héten kezdődő, Kolumbiába szervezett Nemzetközi Matematikai Diákolimpián is indul, bár érzése szerint, matekból nem teljesít „olyan jól".

Hangsúlyozta: abszolút első helyet nem vár magától, mert matekból nem olyan „kimagaslóan jó", mint fizikából, ráadásul ez lesz az első nemzetközi matematikai diákolimpiája. Bár azon korábban is szeretett volna indulni, nem volt lehetősége rá, mivel azt rendszerint a fizikával egy időben rendezik.

A fizika mellett más tárgyakban is kiemelkedően teljesítő Szabó Attilát felvették a cambridge-i egyetemre, ősztől feltehetően ott folytatja tanulmányait. „A középiskolai fizikán belül a mechanikát és az elektromosságtant kedvelem inkább. Előbbit a szép és tiszta matematikai leírásmód miatt, az utóbbit pedig azért, mert az az érdekes jelenségek halmaza" – fogalmazott Szabó Attila, aki – nem meglepő módon – fizikus szeretne lenni. De arra a kérdésre, hogy Magyarországon, vagy külföldön képzeli-e el tudományos karrierjét, azt mondta: erre még korai válaszolni.

Kimaradt?