Már a nyolcjegyű jelszó sem biztonságos

A vegyesen kis- és nagybetűkből, számokból és különleges jelekből álló, nyolc karakter hosszú jelszavakat jó ideje biztonságosnak tekintették a szakemberek, mert ezeknek 6,1 billiárd (ezerbillió) kombinációja lehetséges, amit egy viszonylag gyors számítógéppel is körülbelül egy év alatt lehetne feltörni.

Sajnos a hackerek törekvései és a technikai fejlődés miatt már ezek a jelszavak sem nyújtanak megfelelő védelmet. Legtöbbünknek gondot jelent megjegyezni egy több mint hétjegyű számot, és ez még nagyobb kihívás, ha a számokat betűkkel és szimbólumokkal kombináljuk. Az emberek ezért olyan értelmes szavakat használnak, amik valamit jelenteken a számukra. Általában nagybetűvel kezdik a szót, és a végére odabiggyesztenek egy számot.

A közelmúltban elemzést végeztek hatmillió felhasználó által megadott jelszón, és a tízezer leggyakoribb jelszó segítségével a fiókok 98,1 százalékát meg lehetett nyitni. De még ennél is aggasztóbb, hogy az emberek milyen gyakran használják ugyanazt a jelszót más-más fiók eléréséhez. Az átlagos felhasználónak 26 különböző védett fiókja van, de csak 5 jelszava.

Nem csak a pszichológia, de a technika is segít a jelszófeltörésben: a legkomolyabb grafikus kártyákkal felszerelt számítógépek virtualizációs technikák segítségével öt és fél óra alatt feltörnek egy 8 karakteres jelszót.

Kimaradt?