Nyolcvanéves titokra derült fény: egy németországi erdőt felülnézetből figyelve, miért rajzolódik ki a sárguló fákból svasztika. A jelenségre húsz évvel ezelőtt figyelt fel először egy fotográfus.

Günter Reschke magánrepülőről fotózta a tájat, a természetesen kirajzolódó vonalak üzeneteit lesve, amikor 1992-ben megpillantotta a horogkereszt jelét, amint a zöld erdőben sárguló fák mintázták meg azt. Azóta több ilyen alakzat is megjelent az erdőben. Meghökkentő látvány, hogy a zöld és a sárga levelű fák is ugyanolyan típusúak, csak leveleik színe más.

A fotós értesítette a helyi erdészt is, aki elindult megvizsgálni a helyzetet: megállapította, hogy az 193o-as évek végén ültethették a fenyőerdőbe a vörösfenyőket, amelyek abban különböznek a többi tűlevelűtől, hogy minden tavasszal és ősszel megsárgulnak, és elhullatják leveleiket.

De hogy ki ültethette és miért, erről megoszlanak a vélemények. Egy helyi farmer arról vallott, hogy gyerekként ő ültette el a csemetéket, mindegyikért külön fizetett neki az akkori erdész. Egy másik lakos úgy emlékszik, lojalitásuk jeléül kerültek oda a fák, amikor egy közeli faluból valakit elvittek Sachsenhausenbe koncentrációs táborba a nácik, mert BBC-t hallgatott titokban. Egy harmadik verzió szerint Hitler születésnapjára szánta meglepetésnek egy helyi náci vezető. A Berliner Zeitung viszont azt írta: a birodalmi munkaszolgálatnak fejezték így ki hálájukat az útépítésért.