Óriási kárt okoznak az államnak a gyenge érettségi eredmények

A Ziarul Financiar keddi elemzése szerint egymilliárd eurós kárral számol az állam a sikertelen érettségizők miatt. A gazdasági napilap emlékeztetett arra, hogy a költségvetésből fizetik a felkészítő tanárokat, az oktatási segédanyagokat, majd a munkanélküli segélyt is azoknak, akik elvégezték az iskolát, de nem érettségiztek, és munkát sem találtak maguknak. Ehhez adódik bizonyos százalékban az az összeg  is, amelytől sikertelen érettségi miatt elesik az állam, ugyanis annyival kevesebben iratkoznak be egyetemre, tehát a beiratkozási díjakból begyűlt összeg is kisebb.

Évente körülbelül 2 milliárd eurót fordít az oktatás korszerűsítésére az állam, ennek ellenére az elmúlt 3 évben 300 ezer diák bukott meg az érettségin. Elemzők szerint utoljára 2005-ben regisztráltak kiemelten jó eredményeket az érettségin, akkor a diákok 84 százaléka vizsgázott sikeresen.

Július végéig jelentkezhetnek munkanélküli segélyért

A végzős diákok július 29-éig jelentkezhetnek  a Munkaerő-lhelyező és -Szakképző Ügynökség helyi kirendeltségein nyilvántartásba vétel céljából. A törvény értelmében hatvan nap áll a végzősök rendelkezésére az iskola befejezésétől számítva ahhoz, hogy jelentkezzenek munkanélküli segélyre abban az esetben, ha nem folytatják tanulmányaikat és nem sikerül elhelyezkedniük a munkaerőpiacon. Azoknak a diákoknak a jelentkezését várják, akik befejezték középiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat.

Jelentkezni akkor is lehet, ha a diákok már elvégezték az oktatási intézményt, de még a záróvizsga (érettségi vagy államvizsga) előtt állnak. A végzősöknek a személyazonossági igazolvánnyal, a születési bizonyítvánnyal, orvosi igazolással, valamint egy, az iskola által kibocsátott igazolással kell jelentkezniük az ügynökségeken, amelyből kiderül, hogy május 31-vel lezárultak tanulmányaik. Ha a friss elmulasztják a jelentkezésüket 60 napon belül, nem lesznek jogosultak a munkanélküli segélyre. Azok a fiatalok, akiknek ősszel sikerül az érettségi vizsgájuk, a vizsga dátumától kezdve 60 napig nyújthatják be a segélykérést.

A munkanélküli juttatás értéke 250 lej, ezt az összeget legtöbb 6 hónapig kaphatják a fiatalok. A támogatást 60 nappal az iskola elvégzése után ítélik meg, ebben az időszakban a frissen végzett személy ingyenes tájékoztatásban, pályaválasztási tanácsadásban és szakmai képzéseken vehet részt.

Kapcsolódók

Kimaradt?