Az RMDSZ elégedetlen a Partnerségi egyezményről folytatott közvitával

Az RMDSZ elégedetlen a Románia és az Európai Unió között, a 2014-2020-as időszakra vonatkozó Partnerségi megállapodásról zajló közvitával - állapította meg Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője hétfőn, a dévai sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a megállapodásról rendezett közvita tartalmatlan és csupán formális. Az RMDSZ elégedetlen a párbeszéddel és a megállapodásban foglalt prioritások kijelölési módjával. A párbeszéd keretében az RMDSZ az európai ügyek minisztériumának elküldte az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amely magába foglalja a szövetség javaslatait, de még nem kapott választ. „A tartalom nélküli vita és a csupán formális konzultáció eredménye az lehet, hogy Románia az új költségvetési időszakban is egy kudarcra ítélt tervezet tesz le az Európai Bizottság asztalára” - hangsúlyozta Winkler.

Az Európai Bizottság Partnerségi megállapodásokat köt az EU-nak mind a huszonnyolc tagállamával. A dokumentum tartalmazza az illető tagállamnak az Európa 2020 terven alapuló, a következő hét évre szóló fejlesztési prioritásait. Az EB a beérkezett javaslatokat egységesíti. Az RMDSZ EP-képviselője elmondta, Románia már két előzetes tervet küldött el a Bizottságnak, amelyeket Brüsszel igen negatívan véleményezett. A megfogalmazott javaslatokon látszik, hogy azokat kellő előkészítés és konzultáció nélkül állították össze, sőt egyes javaslatok ellentmondanak egymásnak - összegezte a dokumentumok tartalmát Winkler Gyula. „Minden bizonnyal a dokumentum elkészítői mérlegelés és egységesítési szándék nélkül egymás után bemásolták a különböző minisztériumokból érkező javaslatokat és elküldték azokat Brüsszelbe” - mondta a képviselő. 

A megfogalmazott észrevételek egyike Románia gyenge adminisztrációs kapacitását bírálja. Az Európai Bizottság szerint a többi tagállamhoz viszonyítva a romániai közszféra kicsi. Ideje lebontani a mítoszt, amely szerint túl sok közalkalmazott van az országban. Valójában Romániában túl kevés a hozzáértő közalkalmazott és sajnálatos, hogy a kormány újabb elbocsátásokról határozott - mondta az újságíróknak Winkler, hozzátéve, hogy a közalkalmazottak számának csökkentése tovább fogja gyengíteni a közszféra teljesítményét. Winkler úgy véli, szakértelemmel rendelkező közalkalmazottakra van szükség nem pedig hét titkárnő alkalmazására egy községi polgármesteri hivatalban. „Ugyanakkor egy viccnek tartom a közalkalmazottak bérezésére vonatkozó új javaslatot. Ki fogja megállapítani a közalkalmazottak teljesítményét, hogyha a jövőben alapbérük lesz, amelyhez teljesítmény alapú bérrész fog tartozni?” - tette fel a kérdést az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

A sajtótájékoztatón Winkler Gyula bemutatta a Kós Károly Akadémia Alapítvány gondozásában nemrég megjelent, „Új Európát most” című négynyelvű kiadványt, amelynek Frank Engel luxemburgi néppárti európai parlamenti képviselővel együtt a társszerzője.

Kimaradt?