Pénzbírsággal sújtják a magyar zászló elégetőit

A Kolozs Megyei Törvényszéki Ügyészség 1400 lejre bírságolta azt a két fiatalt, akik az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálatának bejelentése szerint 2013. március 18-án egy kolozsvári labdarúgó mérkőzésen elégettek egy magyar zászlót – tájékoztatott hétfőn az RMDSZ főtitkára.

 „Az ügyészség az RMDSZ javára döntött, hiszen elismerte, hogy a zászlóégetők hibáztak, azáltal, hogy nyíltan diszkriminációra uszítottak és magyarellenes, szélsőséges magatartást tanúsítottak a mérkőzés alatt” – magyarázta Kovács Péter.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az elkövetők nemzetiségi diszkriminációra uszítottak, amelyet a büntető törvénykönyv 317. cikkelye szerint 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújt. „A zászlóégetés morálisan sértette a romániai magyar közösséget, hiszen ez a piros, fehér, zöld szimbólum nem csak Magyarország, hanem a romániai magyarok nemzeti szimbóluma is” – tette hozzá.

Kovács Péter hangsúlyozta, hogy az RMDSZ üdvözli a döntést, amely a magyarság nemzeti szimbólumának védelmében született.  „Nincs szándékunkban fellebbezni a döntés ellen, az ügyészség határozatát elfogadtuk, hiszen ez erkölcsi elégtételt szolgáltat közösségünk számára” – tájékoztatott a főtitkár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?