Zajlik a kivizsgálás a magyarzászló-égetés ügyében

A CFR-Rapid labdarúgó mérkőzésen történt magyarzászló-égetési ügy kivizsgálása részeként pénteken nyilatkozatot tett a kolozsvári törvényszéki ügyészségen Kovács Péter. A vádhatóságnál RMDSZ főtitkára nyújtott be korábban bűnvádi panaszt ebben az ügyben a Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálat nevében.

A politikus tájékoztatása szerint az ügyészségen kijelentette: a zászlóégetés morálisan sértette a romániai magyar közösséget, hiszen a piros, fehér, zöld szimbólum nem csak Magyarország, hanem a romániai magyarok nemzeti szimbóluma is. A maszol.ro-nak elmondta, hogy ügyészekkel tudatta: az RMDSZ nem igényel anyagi kártérítést az eljárás során, hanem a tettesek mihamarabbi felelősségre vonását kéri.

Mint ismeretes, a március 18-i kolozsvári bajnoki mérkőzésen a Rapid szurkolói elégettek egy magyar zászlót, és ezzel a Mikó Imre jogvédelmi szolgálat szerint a büntető törvénykönyv 317. cikkelye alapján nemzetiségi diszkriminációra uszítottak. Ezt a bűncselekményt a Btk. 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtja – emlékeztetett Kovács Péter.

Az ügyészi tájékoztatás szerint sikerült beazonosítani a két tettest, akik ellen folyik a bűnügyi kivizsgálás. 

Kapcsolódók

Kimaradt?