Bűnhődik a Rapid a magyar zászló égetéséért

Volt foganatja a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) keddi levelének: a Hivatásos Labdarúgó Liga megbüntette a bukaresti csapatot a hétfői Kolozsvári CFR–Bukaresti Rapid mérkőzésen történt szélsőséges szurkolói megnyilvánulások és a magyar zászló elégetése miatt. E szerint a fővárosi klubnak 30 ezer lejes büntetést kell fizetnie, a csapatnak pedig zárt kapukkal kell lejátszania következő bajnoki meccsét.

 A fegyelmi bizottság ugyanakkor szervezői hiányosság miatt a kolozsvári CFR-re is tízezer lejes bírságot rótt ki.

rapid

A LPF honlapján megjelent közlemény szerint a lehetős legsúlyosabb szankciót szabták ki a Rapidra. A liga ugyanakkor felkérte a csendőrséget, hogy azonosítsa és vonja felelőssége a kolozsvári zászlóégetőket. „Reméljük, hogy a hazai sportarénákon nem történnek többé a kolozsvárihoz hasonló incidensek" – olvasható a közleményben.

Mint megírtuk, a fellegvári találkozón a fővárosi vasutasokat elkísérő ultrák egy magyar zászlót is elégettek, miközben a magyarokat és Magyarországot gyalázó rigmusokat kiabáltak. A bukaresti szurkolók a kolozsvári CFR zászlaját is meggyújtották a mérkőzés elején.kep

A történtek után a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hivatalos levélben fordult a Román Labdarúgó Szövetséghez (FRF) a hétfői incidensek kapcsán. Ebben tájékoztatást kért a fegyelmi jogkör gyakorlójától arról, hogy a történések után indult-e fegyelmi eljárás, és ha igen, az milyen eredménnyel végződött, követte-e bármilyen felelősségre vonás.

Az MLSZ álláspontja szerint egymás kölcsönös tisztelete a sport egyik alapértéke, ezért az ilyen nemkívánatos, a nemzeti érzékenységet sértő incidensek - legyenek azok bármely oldalról -, súlyosan sértik a fair play szellemét. Az ehhez hasonló cselekmények száműzése a stadionokból - összhangban az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA) irányelveivel - közös érdek és feladat - olvasható az állásfoglalásban.

Azonnali intézkedésre szólította fel az illetékeseket az RMDSZ is. A szövetség Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata bűnügyi keresetet nyújtott be az ügyészséghez amiatt, hogy hétfőn egy kolozsvári labdarúgó mérkőzésén, a vendég csapat szurkolói elégettek egy magyar zászlót. Ezen kívül az RMDSZ ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen és a Román Labdarúgó Szövetségnél.

Kimaradt?