Velencei Bizottság: még meg kéne rágni az alkotmánymódosítást

Üdvözölte a Velencei Bizottság, hogy a jövő évre halasztódhat az alkotmány módosítása - ezt Thomas Markert, a bizottság titkára jelentette ki pénteken Bukarestben.

Az alkotmány tervezett módosítása kapcsán tett kétnapos bukaresti látogatásuk végén az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testületeóének tagjai sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Markert kijelentette: örül, hogy kevés az esélye az alaptörvény idei módosításának, mert akkor több idő lesz a javasolt tervezet megvitatására.

A kormányzó Szociálliberális Szövetség vezetői azt követően vetették fel a halasztás lehetőségét, hogy az alkotmánybíróság a referendumok csökkentett, 30 százalékos érvényességi küszöbének alkalmazását csak 2014-től javasolta.

A bizottság titkára szükségesnek nevezte, hogy legyen elegendő idő egy mélyreható vita lebonyolítására, utalva arra, hogy a román parlament szakértőkből álló törvényhozási tanácsa bírálta az elfogadásra javasolt módosított alaptörvény-tervezet bizonyos kitételeit. A tervezetről még az alkotmánybíróságnak is ki kell fejtenie az álláspontját.

Markert újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: az államfői hatáskörök csökkentésével szemben nincs elvi kifogása a Velencei Bizottságnak, hiszen az európai országok többsége parlamenti demokráciaként határozza meg önmagát. A Mediafax hírügynökség viszont úgy tudja, a zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokon a bizottság tagjai kifogásolták, hogy a törvényalkotási folyamatban domináns szerephez jut a kormány a parlamenttel szemben.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?